Recensie: Quarantaine – Wytske Versteeg

De roman ‘Quarantaine’ van Wytske Versteeg wordt opnieuw uitgebracht als printing on demand editie

In 2002 debuteerde Wytske Versteeg met ‘De Wezenlozen’, de roman waarmee ze de VrouwDebuutPrijs won en de longlist van de AKO Literatuurprijs haalde. Haar tweede roman ‘Boy’ won de BNG Nieuwe Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. De vertaalrechten van ‘Boy’ werden verkocht aan zes landen.

Daarna verschenen haar veelgeprezen romans ‘Quarantaine’ (2015) en ‘Gime’ (2017) en de persoonlijke zoektocht ‘Verdwijnpunt’ (2020). Voor haar oeuvre ontving ze de Frans Kellendonk-prijs. Haar roman ‘Quarantaine’ is reeds in derde druk en wordt uitgebracht als printing on demand editie.

Quarantaine 

qua4Het verhaal speelt zich af in Nederland. In de zomer steekt een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte die afkomstig is uit Afrika de kop op. Plastisch chirurg Tomas Augustus is één van de weinigen die het virus heeft overleefd. Hij is echter gedwongen om zijn succesvolle privé kliniek te sluiten. 

Nu hij in zijn huis afgesloten zit van de buitenwereld, zonder elektriciteit, internet, nieuws of kranten, heeft hij geen besef meer van tijd en ruimte. Om de tijd te vullen schrijft hij zijn verhaal op.

Hij blikt terug op zijn leven, hij groeide op in een arbeidershuisje en op aandacht van zijn ouders moest hij niet rekenen. Wanneer de rijke weduwnaar Jozef en zijn dochter Leanne de villa recht tegenover zijn ouderlijk huis betrokken, veranderde zijn leven. Op zijn elfde verjaardag krijgt hij een ongeluk dat zijn leven lang tekent. Op dit moment beseft hij dat hij zich moet losmaken van zijn omgeving en trekt in bij Jozef, die later zijn schoonvader wordt. Tomas en zijn echtgenote Leanne zijn niet getrouwd uit liefde, maar voor het geld. 

Wanneer hij op een feestje kennismaakt met de veel jongere Maria, wordt hij op slag verliefd op haar. Zij is de eerste persoon die hem wist te raken als mens. Hij beseft voor het eerst dat hij gevangen zit in zijn huwelijk en begint te twijfelen aan de leugen die hij leeft. 

Maar net nu hij kans ziet op een nieuw begin, wordt het land lamgelegd door een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte…

qua2Deze roman die Wytske schreef in 2015 komt opeens voor de hele wereld heel dichtbij. Met terreuraanslagen en vliegtuigrampen zijn we reeds vertrouwd, een dodelijk virus is altijd de ver van ons bed show geweest, ook toen het coronavirus Covid-19 in China uitbrak. Wie had ooit kunnen denken dat dit virus tot een pandemie ging leiden, waardoor we zelf in quarantaine moesten?

In deze monoloog vertelt de wereldvreemde Tomas over wat er in zijn gedachten speelt. Het heden en het verleden wisselen voortdurend af. In deze bitterzoete, sterke monoloog spaart Tomas niemand. Hij is niet alleen hard voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf. Het virus, zijn jeugd, zijn familie, de politiek en zijn grote liefde Maria, zijn onderwerpen die aan bod komen.

’Quarantaine’ is zoektocht van een man die jarenlang gevangen zit in zijn eigen lichaam, naar zichzelf als mens zoekend, maar ook een schreeuw naar liefde en een hunkering naar aanraking  Hij komt tot het besef dat zijn vader en hij meer gemeen hebben dan hij ooit dacht, maar ook dat hij nooit geleefd heeft en al vele jaren in quarantaine heeft doorbracht.

In deze sterke en meeslepende monoloog schetst Wyske Versteeg een beeld van de samenleving in quarantaine. Ze is er met verve in geslaagd om het exacte gevoel weer te geven wat het doet met het leven van een mens- dat van nature een sociaal dier is-  om te leven in tijden van afzondering en isolatie.

ISBN: 9789021407708 – Paperback – 184 blz. – Prijs: € 18,99 – Uitgeverij: Querido

https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/quarantaine/