‘Russisch voor beginners’ van Dominique Biebau wint De Gouden Strop 2020

Dominique Biebau won met ‘Russisch voor beginners’ reeds de Knack Hercule Poirot Prijs 2019

‘Dit boek heeft zulke prachtige beschouwingen, dat ik de bladzijde wel eens heb teruggeslagen om een alinea nogmaals te lezen’, aldus juryvoorzitter Koen Voskuil, die ook misdaadverslaggever bij het AD is. Een subtiel en goed uitgedacht boek, stelde jurylid Petra Rijkelijkhuizen, werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek en voormalig uitgever bij de nominatie al.

sized_sized_DSC_0518

Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland.

Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Al snel snijden spanningen door de groep wanneer blijkt dat niet alleen de leraar, maar ook Maarten voor de charmes van Lore valt.

Wanneer het koppel op grottenavontuur vertrekt, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden. Niets is wat het lijkt in deze ingenieus gecomponeerde misdaadroman.

Dominique Biebau (1977) is leraar Nederlands. Van zijn hand verschenen eerder de roman Trage Wegen en de ‘koude oorlog-thriller’ IJslands gambiet.

Russisch voor beginners  – Auteur: Dominique Biebau – € 19,95 – ISBN 9789460017766 – Uitgeverij: Vrijdag – https://uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/russisch-voor-beginners