Recensie: Val – Toni Coppers

Toni Coppers heeft met ‘Val’ een nieuwe thriller geschreven. Deze keer niet met Liese Meerhout, maar met Alex Berger in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich niet alleen af in ons land, maar ook in Engeland, Frankrijk en Zwitserland.

Alex Berger is ex-rechercheur van de Brusselse Moordbrigade. Hij leeft teruggetrokken in Oostende, waar hij privédetective is. Zijn enige sociale contacten onderhoudt hij met zijn vriend en boekhandelaar Eric Machiels en met Sara Cavani, zijn ex-collega. 

De drie vrienden noemen zichzelf ‘De Gekeusenden’. Berger verloor zijn vrouw bij een terreuraanslag in Parijs, Machiels verloor zijn zoon bij een auto-ongeval en Cavani’s tweelingzus pleegde zelfmoord. De drie voelen zich schuldig en verantwoordelijk voor het verlies van hun geliefden.

Het verhaal begint wanneer er in Londen Roisin Benting, een 21-jarige studente politieke economie aan King’s college, vermoord wordt. De moordenaar heeft haar in een bad vol ijsblokjes gewurgd. Als souvenir heeft hij een sneeuwbol van glas met daarin een miniatuur van het Atomium op haar buik geplaatst. 

De Londense politie tast in het duister en denkt dat er met het miniatuur van het Atomium een link is met België. Ze schakelen de Brusselse Moordbrigade in. De 24-jarige hoofdinspecteur Sara Cavani wordt aangesteld om deze onverklaarbare moord op tossen. 

Niet veel later volgt er een tweede gruwelijke moord. Philippe Platell, advocaat bij de lobbyfirma Stratton & Mill, wordt ook op koelbloedige manier gewurgd. Hij wordt vastgebonden aan een betonnen paal teruggevonden, zijn voeten in een teil met ijsblokken en opnieuw laat de dader een glazen sneeuwbol met daarin het Atomium achter.

Hoofdinspecteur Sara Cavani prijst haar gelukkig dat ze kan rekenen op de deskundige hulp van haar vriend en ex-chef Alex Berger. Die vreest dat er nog slachtoffers zullen volgen, een vrees die snel bevestigd wordt met een derde lijk…

‘Val’ is opnieuw een meesterwerk van Toni Coppers. Je wordt als lezer vanaf de eerste zin meegenomen in dit boeiend en spannend verhaal, de auteur weet de spanning en mysterie het hele boek lang te behouden, dat voorzien is van een knap uitgewerkt plot. Coppers heeft vooraf veel research gedaan en dat merk je in het verhaal, alles klopt perfect.

Het is een verhaal waarin de moordenaar steeds dezelfde werkwijze gebruikt, maar de speurders vinden geen verband tussen de slachtoffers. Wie of wat zet de moordenaar aan tot het plegen van deze gruwelijke feiten?

‘Val’ gaat over kwetsbaarheid, over de scheidingen tussen rijk en arm, liefde, macht en verraad. Coppers heeft de personages zo beschreven alsof ze van vlees en bloed zijn. Je voelt zo hun menselijke gevoelens en het verdriet en de verwerking daarvan. Na 17 boeken rond Liese Meerhout is het deze keer een thriller met Alex Berger in de hoofdrol, de ex-rechercheur die we nog kennen uit de thriller ‘De zaak Margritte’. Dit boek uit 2017 wordt naar aanleiding van het verschijnen van ‘Val’ opnieuw uitgegeven met een nieuwe cover.

Ik heb met veel plezier het boek gelezen en genoten van het tot in de puntjes uitgewerkt verhaal. Toni Coppers is terecht een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs, zijn thriller’Dood water’ werd bekroond met Hercule Poirot Prijs in 2014 en hij won viermaal de Hercule Poirot publieksprijs en de VRT LangZullenWeLezen Trofee

ISBN: 9789022337240 – Softcover – 377 p. – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Manteau

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/val-9789022337240/

http://www.facebook.com/deboekenkast