Recensie: de Honger – Kasper van Beek

Kasper van Beek is zowel auteur als film- en televisieproducent. Hij is medeoprichter van twee productiebedrijven, waarmee hij een breed scala aan nationale en internationale projecten maakt. Hij woont en werkt in Amsterdam. In 2018 debuteerde hij met de thriller ‘Vogelvrij’ die zeer goed ontvangen werd bij het publiek. Deze thriller stond op de shortlist van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Nu ligt de tweede thriller van de Nederlandse auteur in de winkelrekken met als titel ‘De Honger’.

In ‘De Honger’ maken we kennis met het gezin Sandberg uit Amsterdam. Liam, zijn echtgenote Evi en hun puberende dochter Yana keren terug huiswaarts nadat ze een gezellig en ontspannend weekend hebben doorgebracht in hun buitenverblijf in Limburg.

Als ze ‘s avonds thuiskomen en een onbekende afstandsbediening zien liggen met een gele post-it waarop PLAY geschreven staat, zijn ze verbaast. Eerst denken ze dat iemand een grap met hen uithaalt, maar de beelden die ze op de televisie te zien krijgen zorgen voor grote paniek bij het gezin. Op de tv verschijnt hun eigen woonkamer, gefilmd van een hoog standpunt. Door het beeld loopt Evi, in een badjas. Dan worden er zes afzonderlijke schermen zichtbaar, met op elk scherm een andere plaats in hun huis. Ook Yana en Liam zijn gefilmd. Rechtsboven staat een datum en een tijd, en als Liam doorspoelt vliegen de dagen voorbij, een heel jaar lang.

Het gezin heeft geen idee wie erachter zit en schakelt de volgende dag de politie in.

Rechercheur Isabella Neri en haar team komt ter plaatse en vinden 17 camera’s in het huis van de Sandbergs. Voor de politie is dit een ongebruikelijke zaak. Rechercheur Neri staat voor een raadsel. Wie heeft de camera’s geplaatst? En waarom wil iemand de familie Sandberg elke minuut van de dag filmen? 

Het gezin wil niet meewerken aan het politieonderzoek, maar wanneer Liam iets verdachts ziet op de camerabeelden, is het voor hem duidelijk dat zijn gezin geheimen voor hem verborgen houdt. Omdat zijn familie in groot gevaar verkeert, besluit hij de camerabeelden naar de politie te brengen.

De politie staat voor een moeilijke opdracht. Er is geen enkel spoor of aanknopingspunt wie de dader kan zijn. Maar één ding is duidelijk. De dader heeft de touwtjes stevig in handen…

Kasper van Beek schrijft met een vlotte pen en zijn ervaringen als filmproducent zijn duidelijk merkbaar in deze thriller. Dit goed uitgewerkt verhaal over een keurig gezin uit Amsterdam-Zuid, dat een jaar lang in de gaten wordt gehouden, is met groot inlevingsvermogen geschreven. Je kan je perfect inleven in de gevoelens van het gezin, wat er door hen heen gaat, hun angst en je stelt jezelf de vraag wat je zou doen moest je in hun plaats zijn. 

Isabella Neri is een atypische politieagente. De kleine norse rechercheur met spijkerbroek, leren jack en motor is een niet alledaagse verschijning bij de politie. Het is duidelijk wanneer deze harde tante ergens haar tanden in zet, ze niet meer los laat. Ik zou haar graag terugzien in de volgende thrillers. 

Kasper van Beek schreef met ‘De Honger’ een razendsnelle mysterieuze thriller, met goed uitgewerkte personages, waarin de onderhuidse spanning voelbaar is vanaf de eerste pagina en behouden blijft tot op het einde. In ‘De Honger’ laat Kasper van Beek de lezers niet op hun honger zitten en ik hoop dat dit boek ooit verfilmd wordt.

ISBN: 9789403188003 – Paperback – 320 p. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Cargo

www.uitgeverijcargo.nl/boek/de-honger/