Recensie: Het jaar van de slang – Hugo Luijten

on

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Hij debuteerde In 2015 met de verhalenbundel ‘Baby C’. In 2017 kwam de oorlogsroman ‘Offer voor een verloren zaak’ uit en later volgden de thrillers ‘Verast’ (2018) en ‘De Brexitmoorden’ (2019). Met ‘Het jaar van de slang’ is het derde deel in de Cools-serie verschenen.  Ook schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma’s.

Het hoofdpersonage Stef Cools is commissaris bij de Antwerpse politie, Hij is eigenzinnig, brutaal, gebruikt vaak scheldwoorden en gezag is niet aan hem besteed. Maar hij is gedreven, een kei in zijn vak en heeft de nodige dosis humor. Hoofdcommissaris Durbecq moet hem nemen zoals hij is, al is dat vaak niet gemakkelijk. Zijn team bestaat uit hoofdinspecteurs Lemmens, Degraet en Cifuentes de la Paz ‘De Cif’.

Het verhaal

Het verhaal begint wanneer Lode De Beenhouwer, een 59-jarige conciërge aan een middelbare school, toevallig getuige is van het sadistische moord, vlakbij het militair vliegveld in Brasschaat.

‘s Anderendaags wordt Antwerpen opgeschrikt wanneer er een bende milieuactivisten, vermomd met witte slangenmaskers, in het Grand Bazar Shopping Center aan de Groenplaats een ware veldslag heeft aangericht. Een tiental activisten trokken dozen kapot en gooiden de inhoud op de grond. Op de vloer van de supermarkt ligt een dikke smurrie van rijst, kroketten, vloeibaar wasmiddel en vertrapte koeken.

Diezelfde dag wordt op de site van van de voormalige autofabriek General Motors het lichaam van Lode De Beenhouwer gevonden in zijn auto. De politie vermoedt dat Lode door de hitte gestikt is en dat het een ongeval is. Tot er een nieuw lijk opduikt en er een parallel ontstaat tussen de recente klimaatacties en de aard van de moorden.

Commissaris Stef Cools en zijn team staan voor een moeilijke taak. Er is geen spoor naar de daders en komt daar nog bij dat Cools geschorst wordt door de Dienst Interne Toezicht. Hij wordt van het onderzoek gehaald en mag zich alleen bezighouden met kantoorwerkzaamheden. …

Hugo Luijten heeft met ‘Het jaar van de slang’ een goede thriller geschreven met een meeslepend verhaal vol spanning, emoties, actie en gevaar. Het verhaal, dat zich in en rond Antwerpen afspeelt, is actueel en speelt zich in een hoog tempo af. De verhaallijnen zijn als een puzzel, waarbij op het einde alle stukjes perfect in elkaar passen.

Het jaar van de slang’ is een intrigerend boek waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten! 

‘Het jaar van de slang’ was voor mij de eerste kennismaking met het werk van Hugo Luijten. En ik vind dit lijvig boek (431 blz) een knaller! Het verhaal is zo spannend dat je het boek niet kan wegleggen, het lezen ervan werkt verslavend en je wilt steeds meer te weten komen.

De auteur heeft de omstandigheden zo beschreven alsof je er middenin zit, met personages van vlees en bloed. Het plot is zo levensecht geschreven dat ik mij in de bioscoop waande, waar ik naar een actiethriller zat te kijken. Kortom, ‘Het jaar van de slang’ is een absolute aanrader voor wie houdt van een stevige thriller!

ISBN: 9789401466189 – Paperback – 431 blz. – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Lannoo

https://www.lannoo.be/nl/het-jaar-van-de-slang