Recensie: Dorst – Amélie Nothomb

on

De Franstalige Belgische schrijfster Amélie Nothomb (1966) werd in Japan geboren als dochter van een Belgische diplomaat. Ze debuteerde in 1992 met haar roman ‘Hygiëne van de moordenaar’. Haar boeken werden in meer dan veertig landen uitgegeven en veelvuldig bekroond. Zo won ze o.a. Le Grand Prix du Roman en de Prix de Flore. Haar achtentwintigste roman ‘Soif’ is vertaald naar het Nederlands door Marijke Arijs. ‘Dorst’ is uitgegeven bij Xander UItgevers. 

‘Dorst’ is een zeer opmerkelijk boek, het is een monoloog waarin de auteur Jezus zelf aan het woord laat tijdens zijn laatste uren. Het verhaal begint bij het proces tegen Jezus. Maar liefst 37 mensen kwamen getuigen tegen de wonderen die Hij verrichtte. Ze waren helemaal niet gelukkig met het resultaat en eisten de doodstraf. Pilatus veroordeelde Jezus uiteindelijk tot kruisiging.

In afwachting van zijn kruisiging wordt Jezus in een kerker opgesloten. Daar blikt hij terug op zijn leven, de onrechtvaardigheden die er waren, zijn apostelen, zijn liefde voor Maria Magdalena en geeft Hij scherpe kritiek op God, Hij vindt dat zijn vader gefaald heeft.

De volgende ochtend wordt Jezus gegeseld en moet Hij zijn kruis dragen. Je voelt zo de pijn, de vernedering en zijn gedachten en bekommernis terwijl hij met de moed der wanhoop zijn kruis draagt. 

Aan het kruis beseft hij zijn fouten en herschrijft hij terloops de geschiedenis zoals we die heden ten dage kennen. Zijn laatste woorden waren ‘Ik heb dorst’…

“Dit is mijn persoonlijke Jezus, en ik kon het schrijven ervan niet langer uitstellen.” – Amélie Nothomb

‘Dorst’ is aangrijpende monoloog, op voortreffelijke wijze geschreven door Amélie Nothomb. De auteur schrijft haar verhaal alsof ze de gedachten van Jezus kan lezen en ze zelf aanwezig was tijdens de kruisiging.

Je hoeft helemaal niet elke dag naar de kerk te lopen om dit boek te kunnen smaken. Dit fictieve verhaal over een man van vlees en bloed zet wel aan tot nadenken en bevat stof genoeg om over te discussiëren.

Deze roman is een enorm succes in Frankrijk. Het boek domineert al maanden de Franse bestsellerlijsten, met meer dan 200.000 verkochte exemplaren en staat op de shortlist van de Prix Goncourt 2019.

DORST – ISBN: 9789401612319 – Hardcover – 178 p. – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Xander Uitgevers

www.xanderuitgevers.nl/nieuw-in-de-winkel-dorst-amelie-nothomb/