Recensie: Jack de Straathond – Ivy Pembroke

Ivy Pembroke is hoogleraar in de rechten en is gespecialiseerd in auteursrecht en merkenrecht, met een focus op fanfictie. Ze verdeelt haar tijd tussen Mississippi en haar thuisstaat Rhode Island. Haar debuutroman ‘Jack de Straathond’ ligt nu in de winkelrekken.

Ivy Pembroke neemt je mee naar Christmas Street, een typische straat in Londen. We maken er kennis met de bewoners van de straat. De oudste inwoner is Bill Hammersley. Hij heeft de straat waar iedereen elkaar kende en begreep door de jaren heen zien veranderen tot een straat waar iedereen op zichzelf leeft en alleen nog eens zwaait naar elkaar. 

Het is zomervakantie en de straat krijgt er twee nieuwe inwoners bij. Naast het huis van de mopperende Bill komen Sam Bischop en zijn zoontje Teddy wonen. Na de dood van zijn vrouw zijn ze van Amerika naar Londen verhuisd om dichter bij de familie te wonen. Sam is klaar voor de nieuwe start, maar Teddy heeft het er moeilijk mee. De enige die hij kent is zijn tante en zijn twee nichtjes. En de inwoners van Christmas Street staan niet te wachten om de nieuwe bewoners te verwelkomen. Behalve Jack!

Jack is een tevreden straathond. De vorige bewoners van het huis waar Sam en Teddy nu wonen hebben hem achtergelaten. Sindsdien woont Jack bij de eenzame Bill. Maar eigenlijk is Jack een deeltje van elke bewoner van Christmas Street. De viervoeter is door de kinderen graag gezien en ook hun ouders zijn door hem gecharmeerd.

Wanneer Jack een bezoekje brengt aan Teddy, is de pluizenbol meer dan welkom. Jack is een broodnodige vriend om zijn eenzaamheid en verdriet te doorbreken. Zijn vader Sam heeft een ingenieus idee om de bewoners van de straat te leren kennen én vriendjes te vinden voor Teddy. Hij nodigt iedereen uit voor een barbecue. En dat zijn de bewoners niet gewend.

De charmante Jack brengt alle bewoners beetje bij beetje dichter bij elkaar. En door een kleine, goede daad kan het zomaar zijn dat Christmas Street verandert in een plek vol mooie, blijvende herinneringen…

In deze hartverwarmende roman neemt Ivy Pembroke je mee naar Christmas Street, een multiculturele straat in Londen. We maken kennis met Bill Hammersley, een trotse, koppige en nukkige oude man, die zich het liefst afzondert van iedereen, behalve van Jack. Hij is een brombeer pur sang. Dat de nieuwe bewoners een plastic roze flamingo in de voortuin tussen mooie ouderwetse Engelse rozen geplaatst hebben, kan hij niet begrijpen.

Verder is er nog het Indiase gezin met hun twee kinderen: Pan en Sai, het Poolse gezin met hun tienerdochter Emilia, het kunstenaarskoppel Max en zijn echtgenoot Arthur, die op het punt staan om een baby te adopteren en journaliste Pen Cheever die in het geheim een blog schrijft over Christmas Street.

En natuurlijk de nieuwe bewoners Sam en Teddy, die er alles aan doen om de straat samen te brengen. De laatste bewoner is ook de meest bijzondere: Jack de straathond.

Het boek bevat een realistisch verhaal met levensechte situaties. In haar roman neemt Pembroke je mee naar Christmas Street van juli tot Kerst en laat je binnenkijken in de huizen. Beleef de alledaagse bezigheden en volg het wel en wee van de verschillende gezinnen. Want zoals in het echte leven heeft ook in Christmas Street ieder huisje zijn kruisje. Maar er is één bewoner waar iedere lezer ongetwijfeld dol op is en dat is Jack de straathond. Met hem is het elke dag Kerst, want hij is de lijm die de bewoners dichter bij elkaar brengt. 

Het verhaal over Jack de straathond is er een met de nodige kerstmagie

Ben je een echte hondenliefhebber of Is Kerst ook jouw favoriete periode van het jaar? Dan mag deze feel good roman zeker niet ontbreken in jouw boekenkast.

Deze realistische roman vol magie, liefde, romantiek en humor is niet alleen heerlijk om te lezen in de sofa met een fleece dekentje, een warme kop chocolademelk, met op de achtergrond een kerstmuziekje en de kerstboom, maar ook geweldig om te lezen op een gezellig plekje in de tuin met een glaasje wijn. Want voor de echte liefhebbers, kan de kerstperiode niet vroeg genoeg starten.

‘Jack, de Straathond’ is een geweldige debuutroman met fantastische en levensechte personages en een hartverwarmend verhaal  waar je niet genoeg van krijgt. Ik hoop nog meer te lezen van Ivy en over de bewoners van Christmas Street!

ISBN: 9789400512054 – Paperback – 334 p. – Prijs: € 15,99 – Uitgever: A.W. Bruna

www.awbruna.nl/boek/romans/ivy-pembroke/jack-de-straathond/