Recensie: Het Tuinfeest – Bettie Elias

on

Bettie Elias schreef meer dan dertig jeugdboeken en werd daarmee meermaals bekroond. Bettie vond dat het tijd was voor iets anders en schreef haar eerste psychologische thriller ‘Het tuinfeest’, waarin zij opnieuw haar talent voor sterke observaties en levensechte karakters toont. Haar debuut werd meteen bekroond met de Schaduwprijs 2020, een mooie erkenning die ze dubbel en dik verdient. 

Deze misdaad thriller speelt zich af in een bosrijk gebied aan de rand van een stad. Lucas, Thomas en Danny zijn vanaf hun jeugd de beste vrienden. Nu 30 jaar later hebben de bloedbroeders samen met hun echtgenotes nog steeds een sterke vriendschapsband.

Cleo, de vrouw van Lucas, organiseert voor haar veertigste verjaardag een tuinfeest voor familie en vrienden. Onder de talrijke gasten is natuurlijk ook het vriendengroepje met hun kinderen aanwezig.  Het is een prachtige, zwoele zomeravond met goede dansbeats, exquisite hapjes en de champagne vloeit rijkelijk. Kortom, het is een perfect tuinfeest waar iedere gast zich uitstekend vermaakt. Tot Laura, de dochter van Thomas en Tessa, spoorloos blijkt te zijn.

Wanneer ze de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk. De vriendengroep is zwaar aangeslagen en iedereen zoekt steun bij elkaar. Na vier zware  maanden krijgt Tessa twijfels over de conclusie van het politieonderzoek. Haar gevoel zegt dat er iets niet klopt. Thomas wil het laten rusten en wil, zo goed en kwaad mogelijk als het gaat, doorgaan met zijn leven. Maar ondanks alle tegenkantingen van Thomas, wil Tessa Laura’s dood onderzoeken.

Haar onderzoek zet niet alleen haar relatie flink onder druk, maar brengt ook de jarenlange vriendschap onder hoogspanning. Maar Tessa is een echte doorzetter en ze zal niet rusten vooraleer ze weet wat er werkelijk gebeurd is tijdens die fatale nacht…

In ‘Het Tuinfeest’ laat Bettie Elias de grootste nachtmerrie van iedere ouder gebeuren: de dood van een kind. In deze misdaad thriller staat het politieonderzoek niet centraal, Bettie heeft ervoor gekozen om het verhaal te schrijven uit het standpunt van de ouders en de vrienden. Aan bod komen het rouwproces, de verwerking en de manier waarop iedereen omgaat met zijn verdriet.

Bettie schrijft met een vlotte pen en ze heeft een sterk observatievermogen. Dit realistisch verhaal in combinatie met levensechte karakters maakt het plaatje helemaal af. De auteur  graaft diep in de menselijke psyche, zodat je lezer echt in de hoofden van de personages kruipt. Je hebt het gevoel dat je er zelf bij betrokken bent en vraagt je af hoe je zou reageren in sommige situaties. Je stelt jezelf de vraag hoe goed ken ik mijn vrienden? En kan je ze echt door en door kennen? En wat zou je doen mocht je in de schoenen van Thomas en Tessa staan? 

Bettie Elias laat je niet alleen nadenken over vriendschap, maar bewijst ook dat iedereen geheimen met zich meedraagt en dat er in elke mens een moordenaar schuilt. Dit alles heeft ze verwerkt in een ingenieus verhaal met verrassende wendingen.

Wil je weten wat echt gebeurde tijdens die fatale nacht? Daarvoor moet je deze overweldigende psychologische thriller lezen. Een must-have voor elke thrillerfan! 

ISBN: 9789089247582 – Paperback – 344 p. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/het-tuinfeest