Recensie: Conscience, De Terugkeer – Mark Cloostermans

on

Bij uitgeverij Houtekiet is ‘Conscience, De Terugkeer’ van Mark Cloostermans verschenen. ‘De Terugkeer’ is het eerste deel van een reeks literaire detectiveromans, geïnspireerd door het werk van Hendrik Conscience.

Het verhaal speelt zich af in 1869. Het leven in Turnhout gaat zijn rustige gangetje. Tot er een een smokkelbende niet alleen het grensgebied, maar ook de dorpskern bedreigt. Er zijn de voorbije dagen al enkele roofovervallen gepleegd, waarbij er twee doden vielen.

Burgemeester Gerard Conscience roept zijn 21-jarige zoon Henri terug uit Londen. Die verblijft bijna vier jaar in de Engelse hoofdstad, waar hij criminologie studeerde. De inwoners van Turnhout leven in paniek en Henri moet, samen met de hulp van veldwachter Rosy, de smokkelbende proberen op te pakken. 

Henri krijgt een observerende taak en hij gebruikt nieuwe technieken bij het ondervragen en andere manieren om de plaats van de misdrijf te interpreteren. Hij heeft in Londen geleerd dat je de misdaad moet ‘lezen’.

Henri maakt kennis met de plaatselijke veearts Rik Hellens en Flora en Clara, twee getrouwde vrouwen, die hem kunnen helpen in zijn onderzoek. Maar hij krijgt ook veel tegenstand van de bevolking, er wordt van Henri gezegd dat hij niet geestelijk gezond is en dat hij in een instelling gezeten heeft. 

Henri Conscience staat voor een moeilijke opdracht en ondervindt veel tegenstand van bepaalde figuren in Turnhout. Toch verwachten ze van hem dat hij de dader(s) zal ontmaskeren en van Turnhout terug het rustige grensstadje te maken.zoals voorheen…

De literaire roman ‘Conscience, De Terugkeer’ bevat een uitstekend fictief verhaal over een jongeman die droomt om privé detective te worden. ‘De Terugkeer’ is het eerste deel uit de reeks rond Conscience en is het fictiedebuut van Mark Cloostermans. De auteur, die al tien jaar in Barcelona woont, maakt met dit boek een opmerkelijk debuut en heeft alles om een vaste waarde te worden als misdaadauteur. 

Cloostermans houdt veel van taal en dat merk je. Hoe hij de sfeer en de karakters omschrijft is een plezier om te lezen. Verwacht geen blitse actiescènes of achtervolgingen, het verhaal heeft eerder een gezapig tempo, net zoals de levensstijl die de mensen er zo’n 150 jaar geleden op na hielden. 

Ik ben benieuwd wat we nog van Henri Conscience mogen verwachten, de jongeman die een geheim met zich meedraagt. Hij kan of hij weet iets wat heel belangrijk is voor een groep mensen, die hem daarvoor tegenwerken. Wat Henri kan of weet komen we in de volgende delen te weten. We kunnen alvast verklappen dat deel twee van deze reeks in het najaar zal verschijnen!

Mark Cloostermans schreef eerder literaire kritieken voor De Standaard en andere media. Hij schreef de gids ‘The 500 hidden secrets of Barcelona’ en ‘Spoiler’, een boek over tv-series en klassieke literaire werken. 

ISBN: 9789089248398 – Paperback – 296 p. – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/conscience-1