Recensie: Als het bloedt – Stephen King

on

De Amerikaans schrijver Stephen King is een begrip in de literatuurwereld. Sinds zijn debuut met ‘Carrie’ in 1974, het boek dat driemaal verfilmd werd, heeft hij vele bestsellers geschreven. Van zijn boeken, die stuk voor stuk meesterwerken zijn, werden er wereldwijd circa 400 miljoen exemplaren van verkocht. Velen van zijn boeken zijn verfilmd. 

Sinds 2019 verschijnen de boeken van deze internationale bestsellerauteur bij Meulenhoff Boekerij. De tweede thriller van King die uitgegeven wordt door de Nederlandse uitgeverij ligt nu in de winkelrekken met als titel ‘Als het bloedt’.

In zijn nieuwste boek trakteert King zijn fans niet op één maar op vier gloednieuwe kortverhalen.

Het eerste verhaal is ‘De telefoon van meneer Harrigan’. Meneer Harrigan is een miljardair. Hij woont in een chique villa bovenop een heuvel. Wanneer hij de jonge Craig hoort voorlezen in de kerk, vraagt hij aan Craig of hij tegen betaling hem wil komen voorlezen en allerlei kleine klusjes wil opknappen. Zo groeit er een hechte vriendschap tussen de oude man en de jonge Craig.

Wanneer Harrigan overlijdt, raakt Craig in een diep dal. Om troost te zoeken belde hij meneer Harrigans op zijn i Phone, die Craig bij hem in zijn kist gelegd heeft. 

Het inspreken van een voicemailbericht lucht zijn hart op. Op een dag vertelt Craig dat hij gepest wordt. Wanneer hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…

In het tweede verhaal ‘Het leven van Chuck’  houdt King er een bijzondere schrijfstijl op na. De auteur besloot het verhaal dat bestaat uit drie bedrijven van achter naar voor te vertellen. Heel speciaal, maar het werkt perfect.

In ‘Het leven van Chuck’ maken we kennis met Marty Anderson. Marty had zich het einde der tijden heel anders voorgesteld. Terwijl het einde van de wereld met rasse schreden nadert, verschijnen overal advertenties met een foto van een man en de tekst Charles Krantz, 39 fantastische jaren! Bedankt Chuck! Het eerste wat Marty denkt is dat het een bedanking is voor de man die op pensioen gaat. Maar dan duikt Chuck overal op, zelfs op tv. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog afgewend worden? 

‘Als het bloedt’ is het grootste verhaal en tevens ook de titel van dit boek . In de Mr. Mercedes trilogie gaf King een bijrolletje aan Holly Gibney. Later dook ze op in ‘De Buitenstaander’, waar ze samen met detective Ralph Anderson aan een zaak heeft gewerkt die in Oklahoma begon en eindigde in een grot in Texas.

In’ Als het bloedt’ krijgt Holly Gibney haar eerste solo uitstapje. Holly runt haar eigen detectivebureau ‘Finders Keepers’. Het nieuws dat er een bomaanslag op een basisschool in Pineborough heeft plaatsgevonden, die tientallen slachtoffers eist waaronder voornamelijk kinderen, trekt haar aandacht.

Maar het is vooral Chet Ondowsky, de televisieverslaggever die haar nekharen overeind doen staan. Het valt haar op dat overal waar verschrikkelijke tragedies afspelen Chet ook aanwezig is. Ze is ervan overtuigd dat de verslaggever iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar ze heeft geen idee wat het zou kunnen zijn..

Het laatste verhaal ‘Rat’ gaat over een zekere Drew Larson. Om in alle rust aan zijn boek te schrijven trekt Drew zich terug in een primitieve blokhut in de bossen van Maine. Dat is niet zonder gevaar: de laatste keer dat Drew zijn verhaal kwijt moest, kostte dat hem bijna zijn verstand. Deze keer lijkt alles goed te gaan, tot er een mysterieuze rat verschijnt die hem aanbiedt om te helpen. Maar hiervoor moet Drew een zware prijs voor betalen…

‘Als het bloedt’ is een must have voor alle King fans!

Stephen King is meesterverteller van griezel- en andere spannende verhalen. Hij is niet alleen een rasverteller, maar ook een meester in het creëren van sfeer. Dit in combinatie met de levensechte personages weet hij elke lezer te boeien. Stephen stelt zijn fans nooit teleur.  ‘Als het bloedt’ worden de fans verwend met vier echte King verhalen, goed voor 413 pagina’s leesplezier!

Vier totaal verschillende verhalen met veel spanning, een tikkeltje mysterie en fantasie.

‘De telefoon van meneer Harrigan’ heeft mij echt ontroerd. En wat ik vooral zal onthouden na het lezen van deze sterke bundel is dat je nooit een iPhone bij iemand in zijn kist legt. Want dit kan hele nare gevolgen opleveren. ..

Door het leven van Chuck is vanaf nu mijn aandacht getrokken door elk reclamebord dat ik passeer. Wat er allemaal mis kan gaan met een lift. ..En vertrouw nooit wat een rat zegt, want dit kan je zuur opbreken!

ISBN: 9789022590256 – Paperback – 413 p. – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Boekerij

https://www.boekerij.nl/producten/als-het-bloedt-9789022590256