Recensie: Nog Lange Niet – M.J Arlidge

on

M.J Arlidge schrijft al jaren scenario’s voor verschillende Britse crimeseries. ‘Iene miene mutte’ was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek.

Inmiddels speelt de intrigerende inspecteur Helen Grace de hoofdrol in meerdere van zijn boeken. De nieuwste thriller ‘Nog lange niet’, met Helen Grace in de hoofdrol, ligt nu in de winkelrekken.

Stel je voor: je komt vast te zitten in een lift en net op dat moment word je gebeld door een onbekend nummer. Als je opneemt is het een korte stilte en daarna zegt een stem ‘je hebt nog één uur te leven’. Je kan alleen maar hopen dat je zelf nooit zo een telefoontje krijgt en zeker niet als je al in een hachelijke positie zit.

Maar dit is exact wat de rijke zakenman Justin Lanning overkwam. Eerst dacht hij dat het een misplaatste grap was, een misverstand of iemand die een verkeerd nummer gebeld had. Maar al snel wordt het hem duidelijk dat het gemeend is.

Wanneer er een lichaam wordt gevonden op een verlaten bouwplaats op het platteland van Curbrigde, komt inspecteur Helen Grace samen met brigadier Joseph Hudson ter plaatse. Als snel is het duidelijk dat het het lichaam van Justin Lanning is. Het motief van de moord is een raadsel voor Helen Grace en haar team.

Wanneer er nog een lijk gevonden wordt, wordt deze zaak altijd maar merkwaardiger. Na lang zoeken blijkt er een link te zijn tussen de slachtoffers. Het zijn oude schoolvrienden die in het verleden iets meegemaakt hebben, iets dat hun leven veranderde. De schoolvrienden waren betrokken bij de zaak King, een afgesloten zaak waarbij de dader nooit gevonden is. 

Leeft King nog? Of is er een copycat aan het werk? 

Terwijl Helen Grace er alles aan doet om de zaak op te lossen, blijft de sluwe seriemoordenaar de stad stalken. Ook het dodental gaat de hoogte in en Helen heeft geen motief, geen aanwijzingen en ook geen verdachten. Wie houdt zijn slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten en slaat dan toe? Eén ding is duidelijk: iedereen die een telefoontje opneemt van een onbekend nummer heeft nog exact één uur te leven. Terwijl de moordenaar een kat- en muisspel speelt, is het voor Grace een race tegen de klok om de moordenaar te vinden. Want de moordenaar is haar steeds een paar stappen voor…

Vorig jaar verscheen ‘Kom je Spelen?’, een thriller zonder Helen Grace. Dit was een gedurfde keuze van de auteur. Ook al vond ik het een aanrader, de meningen van de lezers waren erg verdeeld over deze thriller.

M.J Arlidge heeft het dubbel en dik goed gemaakt bij de lezers die zijn vorige thriller minder vonden. Deze keer trakteert de internationale bestsellerauteur zijn fans op een subliem verhaal met nog meer spanning.

In ‘Nog Lange Niet’ is Helen Grace terug van weggeweest. Ook al is ze bijna 20 jaar bij de politie, ik kan je alvast vertellen dat ze nog steeds in topconditie is. Nog steeds scheurt de heldin met haar Kawasaki door de straten van Southampton, op zoek naar moordenaars. Deze keer heeft ze niet alleen een moeilijke zaak op te lossen, maar ook haar privéleven is woelig. Haar prille relatie met Joseph gaat niet over rozen en zorgt voor grote spanningen.

En dan is er ook nog Emilia, een arrogante journaliste die over lijken gaat om een primeur te hebben. Maar zoals we Helen kennen, opgeven doet ze nooit, zelfs al kost het haar leven.

Deze lijvige thriller van 524 pagina’s is een echte pageturner. Arlidge schrijft met veel vaart en door de korte hoofdstukken blijft de spanningsboog behouden tot de laatste letter. Deze nagelbijtende thriller lees je het liefst in één ruk uit! 

Alle thrillers uit deze serie zijn los te lezen van elkaar, maar ze zijn zo verslavend dat je ze ongetwijfeld allemaal na elkaar verslindt. Ik ben een fan vanaf het eerst boek en het is leuk om de personages te zien evolueren. Voor mij, en ik denk dat vele lezers dit gevoel zullen hebben, is Helen Grace een stukje van de familie.

Al vele jaren is deze topauteur te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen, waar zijn fans urenlang in de rij staan voor een meet en greet en om hun boek te laten signeren. Door de coronacrisis is er dit jaar helaas geen Boekenbeurs, maar Arlidge heeft ‘Nog lange niet’ gesigneerd voor zijn fans. Dank je wel hiervoor M.J. Arlidge!

ISBN: 9789022589540 – Paperback – 524 p. – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Boekerij

https://www.boekerij.nl/producten/nog-lange-niet-9789022589540