Recensie: Het huwelijk van tijd en ijs – Guido Eekhaut

on

Guido Eekhaut is een literaire duizendpoot en schrijft zowel misdaadromans, speculatieve fictie, verhalen en novellen, Young Adult boeken als literaire fantasie. Hij heeft al meer dan 50 boeken geschreven en zijn werk werd genomineerd voor de Gouden Strop, de Hercule Poirotprijs en de Diamanten Kogel.. Met ‘Absint’ won hij in 2009 de Hercule Poirotprijs. ‘Het huwelijk van tijd en ijs’ is zijn nieuwste thriller.

Het verhaal

La Valentine is oude, vuile wijk van Marseille waar er veel criminaliteit heerst en waar kinderen verdwijnen met de regelmaat. Het is daar dat detective Emanuel Selavy op zoek is naar een zekere Lönnroth, een man die bekend staat voor een reeks verschrikkelijke daden. Hij is voortvluchtig en Selavy vermoedt dat Lônnroth meer weet over de verdwenen meisjes.

Onderzoeksrechter Theodora Steiner uit Parijs heeft een opdracht te vervullen. Ze moet er de prefectuur van Marseille doorlichten. Ze heeft vooral aandacht voor het dossier Lönnroth. Steiner probeert in Marseille uit te zoeken hoeveel er al bekend is over deze gangster en over zijn betrokkenheid bij een aantal misdaden. 

Het Parijse rijkeluiszoontje Raymond Roussel houdt van moordenaars, beulen, verkrachters en psychopaten. Zo leerde hij ook de gangster Lönnroth kennen. Raymond woont in een prachtig landhuis, geeft exclusieve feestjes, heeft voor alles personeel in huis, maar verveelt zich. Roussel is op zoek naar een uitdaging en trekt naar Marseille, op zoek naar Lönnroth.

Drie personen die elkaar niet kennen en die op zoek zijn naar Lönnroth. Wat de drie gemeen hebben is dat ze elk een brief hebben ontvangen van hun notaris. Daarin staat dat ze de plannen en de activiteiten van Lönnroth moeten gedwarsboomd worden. 

Niemand weet hoe Lönnroth eruit ziet, maar iedereen praat over hem. Mensen hebben hem voorbij zien gaan, maar niemand kent hem. Lönnroth is een schaduw, een mysterie en zijn daden zijn raadselachtig.

De drie komen in aanraking met elkaar en ze ontdekken dat hun vaders elkaar kenden. Die waren zo’n honderd jaar geleden verwikkeld in een complot om de Republiek van Antarctica te stichten. Met drie schepen trokken de vijf oprichters van de Republiek van Antarctica met de bemanning, materiaal, proviand en met jonge meisjes uit het weeshuis naar de Zuidpool. Een van de oprichters was de jonge geleerde Lönnroth. Die was bezig met bizarre experimenten…

Het huwelijk van tijd en ijs’ staat garant voor 320 bladzijden leesplezier!

Met ‘Het huwelijk van tijd en ijs’ heeft Guido Eekhaut een knap misdaadverhaal geschreven. Een boek vol mysterie, avontuur en een zoektocht naar wat er in het verleden zich heeft afgespeeld. Het verhaal speelt zich zowel in het hedendaagse Marseille als in Antarctica in het jaar 1924 af.

‘Het huwelijk van tijd en ijs’ is een boek met een verhaal dat blijft boeien en dat je als lezer scherp houdt. Het wakkert je nieuwsgierigheid aan en je wilt steeds meer te weten komen. De personages en de verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en het verhaal heeft een spannend en onverwacht plot.

Eekhaut houdt van de Vlaamse taal en dat merk je in zijn boeken. Hij beschrijft met zijn pen situaties en personages op een elegante manier, zoals een schilder met zijn penseel een meesterwerk maakt. Deze thriller is dan ook een absolute aanrader voor fijnproevers!

ISBN: 9789460018558 – Paperback – 320 p. – Prijs: €  22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/het-huwelijk-van-tijd-en-ijs