Recensie: Het Tweede Skelet – Jos Pierreux

on

Bij uitgeverij Vrijdag is ‘Het Tweede Skelet’, de nieuwste misdaadroman van Jos Pierreux verschenen. Zoals gebruikelijk speelt het verhaal zich af in de kuststad Knokke-Heist en met inspecteur Luc Borré in de hoofdrol.

Korpscommandant Theofiel Mangels werd opgepakt voor verdenking van moord en daarom op tijdelijk op non-actief gezet. Luc Borré neemt de plaats van zijn overste in en wordt korpscommandant ad interim.

Luc Borré en zijn collega Daniël Pisters rijden naar Eeklo omdat daar een bouwfirma tijdens grondwerken een geraamte heeft ontdekt. De botten komen echter uit de aanvulgrond die uit Knokke komt.

De identiteit van het skelet achterhalen is onbegonnen werk, de botten zijn waarschijnlijk al jaren oud. Inspecteur Pisters moet direct aan zijn 20 jaar geleden overleden zoon denken. Zijn zoon was eerste matroos, sloeg tijdens een oefening overboord en verdween. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.  Borré wil de zaak zo snel mogelijk afsluiten, maar dat is buiten Pisters gerekend. Die is er rots van overtuigd dat dit het skelet van zijn vermiste zoon is. 

Het onderzoek wijst echter uit dat het een geraamte is van een vrouw. Barend Cools, zaakvoerder van het Knokse bouwbedrijf BIG, is een verdachte. De politie vermoedt dat hij zijn schoonmoeder om financiële redenen vermoord en begraven heeft.

Luc Borré wil de identiteit van het geraamte en de dader vinden voor Theofiel Mangels terug op post is. Hij wil bewijzen dat hij een goede overste is. Zijn team heeft nog zeven dagen de tijd om om deze zaak af te ronden en een aanhouding te verrichten. En dan wordt er een tweede skelet gevonden…

Naast de zaak met het geraamte is er ook het verhaal van de Thaise Kim, zij heeft de West-Vlaming Paul leren kennen en komt naar België en trouwt met hem. Kim heeft echter een geheim waarover ze met haar man niet wil praten…

© De Boekenkast

Jos Pierreux heeft met ‘Het Tweede Skelet’ een zeer goede misdaadroman geschreven. Een verhaal dat boeit vanaf de eerste bladzijde, vol spanning, drama en mysterie. Naast het whodunit verhaal rond het skelet wordt er ook aandacht besteed aan de Thaise vrouwen die naar Europa komen, op zoek naar een beter leven.

Deze roman leest vlot met hier en daar een zinnetje in het sappig West-Vlaams, wat het luchtig maakt. Ik heb met veel plezier dit uitstekend boek gelezen en kan je al verklappen dat het wachten is tot de laatste bladzijde om de ontknoping van dit verhaal te weten te komen.

De 62-jarige Jos Pierreux is een begenadigd schrijver en dat bewijst hij met ‘Het Tweede Skelet’ opnieuw. De auteur werd in 2004, 2005 en 2014 genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Na drie nominaties kreeg Pierreux in 2018 welverdiend de Hercule Poirotprijs voor zijn meest persoonlijke thriller ‘Niets erger dan spijt’. 

ISBN: 9789460018886 – Paperback – 375p. – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/het-tweede-skelet