Recensie: De walvishoeder – Rob Kamphues

on

Rob Kamphues (1960) is schrijver, tv-presentator en cabaretier. Daarnaast is hij fervent autocoureur. Hij schreef jarenlang voor tv programma’s als Het Klokhuis en was vanaf het eerste uur betrokken bij Kopspijkers. Later kreeg hij veel succes als presentator van De Reünie en Kamphues maakt vrienden. Na ‘Hoor je me’ is ‘De walvishoeder’ zijn tweede roman.

Het verhaal

Er woedt een der hevigste stormen over Nederland. Mayke Blom, journaliste bij de regionale krant Het Laatste Nieuws, krijgt een telefoontje van een vrouw die ontdekt heeft dat er een school walvissen op het strand is aangespoeld. Ondanks de nachtelijke storm rijdt Mayke naar het strand, want ze wil deze primeur absoluut hebben.

Daar ontmoet ze Samir, een wat vreemde man uit Jemen die met een schep en emmer de dieren nathoudt. Mayke is eerst wat terughoudend tegenover de man, maar gaat dan toch mee naar zijn houten huisje in een verlaten vakantiepark. 

Daar vertelt Samir haar zijn levensverhaal, hoe hij per vliegtuig aangekomen is in Schiphol om dan uiteindelijk terecht te komen in deze oude, vervallen bungalow. Mayke voelt dat Samir zijn hart op de juiste plaats heeft. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden voelen ze zich aangetrokken tot elkaar. Maar er is ook een botsing van culturen: kunnen ze elkaar wel echt vertrouwen? En hoe begrijp je iemand echt, wanneer is er sprake van liefde?

Mayke en Samir worstelen niet alleen met elkaar, maar ook met de buitenwacht. En dan is er nog een onuitwisbaar verleden dat zich blijft opdringen…

Met ‘De walvishoeder’ heeft de Nederlandse auteur Rob Kamphues een mooi liefdesverhaal geschreven over twee mensen die een totaal verschillende cultuur hebben. Toch brengt het lot hen bij elkaar en gaan ze geen enkele uitdaging uit de weg.

Kamphues heeft met ‘De walvishoeder’ een uitstekende roman afgeleverd, met personages als Mayke en Samir, die je als lezer snel in je hart sluit. Het verhaal is zo mooi geschreven dat je steeds meer te weten wilt komen en het boek moeilijk kan wegleggen. Naast het liefdesverhaal heeft de auteur ook het vluchtelingenbeleid aangekaart, een onderwerp wat nog steeds een heet hangijzer is voor velen.

Ik heb ‘De walvishoeder’ met veel plezier gelezen en wie houdt van een heerlijke roman kan ik dit uitstekend boek van Rob Kamphues zeker aanbevelen!

ISBN: 978 94 93095 28 1 – Paperback – 288 blz. – Prijs; € 20,00 – Uitgeverij: Brandt

https://www.uitgeverijbrandt.nl/item/de-walvishoeder