Recensie: Zonder Gezicht – Robert Bryndza

on

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. Zijn thrillerdebuut ’Het meisje in het ijs’, met detective Erika Foster in de hoofdrol, werd goed onthaald bij pers en publiek. ’Het meisje in het ijs’ werd al snel een wereldwijde bestseller en er volgden nog vijf Erika Foster-thrillers, die allen op de bestsellerlijsten terecht kwamen.

Nu ligt met ‘Zonder Gezicht’ de gloednieuwe thriller van Bryndza in de winkelrekken. Deze keer niet met het hoofdpersonage Erika Foster, maar met het nieuwe personage Kate Marshall in de hoofdrol.

Zestien jaar geleden was Kate Marshall een veelbelovende jonge rechercheur bij de Londense politie. Ze was ingedeeld bij operatie Hemlock en had de opdracht om de seriemoordenaar De Kannibaal van Nine Elms te vinden. Deze spraakmakende zaak had voor Kate haar triomf moeten worden. Maar haar leven veranderde in een ware nachtmerrie. Kate’s carrière eindigde in een schandaal en ze blijft getraumatiseerd, verraden en publiekelijk vernederd achter. 

Vijftien jaar later. Kate doceert criminologie aan een kleine universiteit in het universiteitsstadje Ashdean, gelegen aan de Zuidkust van Engeland. Ze is moeder van een tienerzoon Jake en worstelt nog steeds met haar verleden en met de drankduivel. Nog steeds heeft ze het gevoel dat ze brokstukken aan het lijmen is. 

Tot haar verbazing krijgt ze een e-mail van een koppel wiens dochter Caitlyn al jaren vermist is. Ze zijn ervan overtuigd dat hun dochter ook een slachtoffer is van de kannibaal van Nine-Elms

Door gebrek aan bewijzen heeft de politie de zaak gesloten, maar de ouders willen weten wat er met hun dochter gebeurd is, om op een serene manier afscheid te kunnen nemen van hun kind. Omdat dit onderzoek waardevol is in de colleges die ze geeft, aanvaardt Kate de vraag van de ouders. Samen met haar assistent Tristan gaat ze op onderzoek uit. 

Intussen krijgt ze telefoon van Alex Hexham, een briljant forensisch patholoog waarmee ze jaren geleden heeft samengewerkt en die een goede vriend is geworden, voor een second opinion. In zijn onderzoeksruimte ligt een lichaam met bijtwonden, dat bij Kate meteen alle alarmbellen doen afgaan. De ontmaskering van de Kannibaal van Nine Elms had haar bijna het leven gekost. Door haar zit hij veilig en wel opgesloten in de gevangenis en het kan niet anders dat dit het werk is van een copycat die het werk van de Kannibaal van Nine Elms voortzet. 

Met deze zaak krijgt Kate opnieuw de kans om haar verleden recht te zetten. Maar hiervoor wordt ze opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Want ooit was Kate het beoogde vijfde slachtoffer van de seriemoordenaar. En zijn slachtoffer lijkt van plan om het werk van zijn idool af te maken…

‘Zonder Gezicht’ is de eerste thriller in een gloednieuwe spannende serie met Kate Marshall in de hoofdrol. Vanaf de eerste pagina word je onmiddellijk meegezogen in het verhaal en het laat je niet meer los. Door de vlotte schrijfstijl van Bryndza en de korte hoofdstukken die altijd spannend eindigen, kan de lezer niet anders dan verder lezen. 

Robert Bryndza besteed veel aandacht aan zijn personages. Opnieuw koos de auteur voor een sterk vrouwelijk hoofdpersonage. We krijgen een inzicht in haar leven, zowel in het heden als het verleden. Ook besteedt Bryndza aandacht aan het leven van de kannibaal van Nine Elms en de copycat die nu aan het werk is. Wat was hun drijfveer voor hun daden?

Bryndza heeft een beeldende schrijfstijl waardoor je echt in de hoofden van de personages kruipt en alles meebeleeft vanop de eerste rij. Ik kan je wel meegeven dat je een sterke maag moet hebben, want Bryndza laat niets tot de verbeelding over.

Robert Bryndza trakteert de lezers op een nagelbijtend verhaal met meerdere onverwachte plotwendingen. ‘Zonder Gezicht’ is een bloedstollende thriller nog lang blijft nazinderen. Ik kijk al hoopvol uit naar de tweede thriller rond Kate Marshall!

ISBN: 9789022588819 – Paperback – 400 blz. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Boekerij

www.boekerij.nl/producten/zonder-gezicht-9789022588819