Recensie: Onomkeerbaar – Ines Nijs

on

Ines Nijs is filoloog van opleiding, freelance redacteur van beroep. Ze woont en werkt afwisselend in België en Senegal. Verhalen lezen en schrijven is wat ze het liefst doet. Verhalen over mensen, over wat ze zeggen en wat ze verzwijgen. “Onomkeerbaar” is haar debuutroman en is uitgegeven bij Uitgeverij In de Knipscheer.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zoé Veneur woont bij haar moeder Alida, een labiele vrouw die altijd aan het werk is en geen tijd heeft voor haar dochter. Zoé heeft haar vader nooit gekend en heeft geen grootouders. Ze groeit op bij haar buren Gust en Bertha, tot ze op haar tiende naar het internaat bij de zusters gaat. Net zoals andere kinderen wil Zoé weten wie haar vader is en wat er met hem gebeurd is.

Zoé is bijna 18 en gaat op zoek gaat naar de waarheid over haar afkomst. Wanneer ze in de klas een dia van een jongen tijdens de oorlog ziet, is ze er rotsvast van overtuigd dat het haar vader is. Zoé probeert te weten te komen of de jongen echt haar vader is, maar niemand geeft haar antwoord. Dan gaat ze maar zelf op onderzoek uit…

“Onomkeerbaar” is een pracht van een debuutroman. Ines Nijs schrijft het verhaal over Zoé, een meisje dat hoopt te weten te komen wie haar vader is en zo meer geluk in haar leven te vinden. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Zoé verteld en via flashbacks komen we te weten hoe haar jeugd verliep. Een jeugd die niet altijd rooskleurig was voor het meisje. Ines Nijs heeft het verhaal zo geschreven dat je de angst, de onzekerheid en het verdriet van Zoé als lezer zo voelt.

“Onomkeerbaar” bevat een uitstekend opgebouwd verhaal met thema’s zoals pijn, eenzaamheid en het zoeken naar geluk. Een menselijk, vaak ontroerend verhaal met goed uitgewerkte personages,, waarin je de sfeer van het nonneninternaat zo proeft en dat eindigt met een verrassend plot.

“Onomkeerbaar” is een veelbelovend debuut voor Ines Nijs, we kijken al uit naar haar tweede boek!

ISBN 978-90-6265-775-9 – Paperback met flappen – 222 blz. – Prijs: € 18,50 – Uitgeverij: In de Knipscheer

https://www.indeknipscheer.com/ines-nijs-onomkeerbaar-roman/