Recensie: Dossier Dutroux, De waarheid – Jean Lambrecks, Els Scheurs & Jean-Pierre Adam

on

Vijfentwintig jaar nadat Eefje Lambrecks en An Marchal in Blankenberge verdwenen, zitten de families van de slachtoffers van Dutroux nog steeds met vele vragen. Jean Lambrecks, de vader van Eefje, en zijn partner Els Scheurs willen antwoorden vinden en hebben steeds het onderzoek verder gezet. Samen Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau, hebben ze het boek ‘Dossier Dutroux, de waarheid’ geschreven.

An en Eefje werden in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 ontvoerd door Dutroux. Hun lichamen zijn een jaar en twaalf dagen later teruggevonden als gevolg van een onderzoek dat procureur Bourlet in Neufchâteau had opgestart, na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus 1996. Enkele dagen later werden Dutroux, Martine en Lelièvre opgepakt. Op 17 augustus 1996 werden Julie en Melissa in de tuin van het huis in Sars-La-Buissière gevonden en op 3 september 1996 werden An en Eefje gevonden in Jumet. 

Ondanks het feit dat het dossier rond Dutroux en zijn kompanen meer dan 400.000 pagina’s bevat, zijn er nog vele vragen. Omdat de ouders van de overleden meisjes nog altijd naar de antwoorden op de meest prangende vragen zoeken, is de papa van Eefje zelf gestart met een onderzoek. In ‘Dossier Dutroux, de waarheid’ schrijven Jean en Els, samen met Jean-Pierre Adam hun verhaal neer.

Het is ongelofelijk hoeveel verklaringen van getuigen door de speurders en de onderzoeksrechter werden genegeerd of bestempeld als onverifieerbaar. Ook Jean-Pierre Adam werd herhaaldelijk gedwarsboomd door de onderzoeksrechter en werd meermaals van het onderzoek gehaald.

Het boek staat vol met voor de hand liggende pistes die nooit deftig onderzocht zijn geweest. Zo hebben verschillende getuigen in 1995 een rode Ford Fiesta gezien met daarin een man die meisjes probeerde in zijn wagen te lokken. Uiteindelijk werd er met al de verklaringen van de getuigen niets gedaan…

Wat had Dutroux te maken met Marcel M., de uitbater van Hotel Brazil in Blankenberge? Het hotel stond bekend als bordeel. Wanneer Marcel M. ondervraagd wordt, verdwijnt hij met de noorderzon. De onderzoeksrechter vond het niet de moeite waard om hem op te sporen. Volgens Jean Lambrecks zou Dutroux deel uitgemaakt hebben van een groter, internationaal crimineel netwerk met onder meer vertakkingen in Nederland en Duitsland. Alle bewijzen waren voorhanden, maar er werd weinig mee gedaan. 

Jean en Els hebben zoveel pistes gevonden waarvan een onderzoek was gestart, maar nooit tot een eindconclusie hadden geleid. Met de loop der jaren bleven het aantal vragen stijgen, het aantal antwoorden bleven echter schaars. 

In ‘Dossier Dutroux, de waarheid’ vinden we het volledige verhaal terug van de ontvoering van An en Eefje. Ook wat er zich de dagen vooraf heeft afgespeeld en hoe het kwam dat uiteindelijke Eefje met An meeging naar de hypnoseshow van Rasti Rostelli in het casino van Blankenberge.

Het verhaal gaat over Marc Dutroux, Michelle Martin en Michèl Lelièvre. Maar ook over o.a. een minister die ‘zaken’ deed met de Turkse maffia, over de duistere wereld van bordelen en handel in prostitutie en over een restaurantuitbater die een diner wou organiseren ter ere van Julie en Melissa en die avond belangrijke informatie wou vertellen over de zaak Julie en Melissa. 

‘Dossier Dutroux, de waarheid’ is een boek waarin de auteurs trachten de waarheid bloot te leggen. De waarheid is echter dat de waarheid niet geweten mag worden. Jean en Els schrijven wat er gebeurd is, ze staven hun verhalen met pv’s en rapporten uit het dossier, maar de meeste aanwijzingen zijn echter nooit volledig onderzocht door het gerecht en de politie. 

Tot op heden is nog altijd niet geweten wat Julie, Melissa, Eefje en An precies overkwam. Wat verzwijgen Marc Dutroux, Michelle Martin en Michèl Lelièvre al 25 jaar lang? Dat ze na een kwart eeuw nog steeds niet precies weten wat er gebeurd is, doet pijn bij de familie van de slachtoffers. 

Achteraan het boek staat de tijdlijn die loopt van 9 juni 1983 tot 28 oktober 2019, met alle belangrijke feiten uit het dossier Dutroux.

Dossier Dutroux I De waarheid – Auteur: Jean Lambrecks, Els Scheurs & Jean-Pierre Adam – ISBN  9789460018923 – Paperback – 216 blz. – Prijs: € 19,95 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2145352/dossier-dutroux