Recensie: Foeksia redt de natuur – Paul van Loon, met illustraties van Saskia Halfmouw

on

Bij uitgeverij Leopold is met ‘Foeksia redt de natuur’ het nieuwste boek rond de miniheks Foeksia verschenen. Het verhaal is geschreven door Paul van Loon, de illustraties zijn van Saskia Halfmouw. Foeksia woont in het Heksenbos met haar papa Kwark de Tovenaar. Ze is een kleine, grappige en stoere heks die nergens bang voor is, maar die ook ondeugend kan zijn!

In de reeks rond Foeksia zijn er al diverse boekjes verschenen voor kinderen om zelf te lezen, maar ook zijn er avonturen van Foeksia om voor te lezen en om zelf te lezen.

Foeksia redt de natuur

Foeksia vliegt met haar bezem door het bos. Opeens ziet ze een schoolbus staan. Er stappen een tiental kinderen, samen met juf Sanne en meester Sam, uit. Foeksia is benieuwd wat die komen doen in het Heksenbos. De kinderen hebben de opdracht gekregen om de natuur een handje te helpen en de troep die de mensen achter laten op te ruimen.

De kinderen starten met opruimen en wanneer de juf en de meester komen kijken, ligt er nog meer troep dan voorheen. Juf Sanne en meester Sam zijn helemaal niet blij. De kinderen geloven hun ogen ogen niet. Hoe meer rommel ze opruimen, hoe meer lege blikjes, plastic zakjes, zilverpapier en bekertjes er liggen.

Hier is iets heel raars aan de hand denkt Foeksia, die alles gezien heeft van achter een boom, en tracht uit te zoeken wie er achter deze heksenstreken zit…

‘Foeksia redt de natuur’ is een ideaal boekje voor eerste lezertjes. Paul van Loon is de auteur en bedenker van Foeksia, de miniheks. In dit spannend en vaak grappig verhaal leert hij de kinderen al spelenderwijs meer over de natuur en wat milieubewustzijn is. En de prachtige en kleurrijke tekeningen van Saskia Halfmouw zijn de kers op de taart!

ISBN: 9789025879464 – Gebonden – 40 blz. – Prijs: € 8,99 – Uitgeverij: Leopold

www.kinderboeken.nl/boek/foeksia-redt-de-natuur/

Paul van Loon 

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 35 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en over de Griezelbus. 

Inmiddels zijn over Dolfje Weerwolfje diverse musicals gemaakt en zijn Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks, Meester Kikker en De griezelbus verfilmd. Van een aantal boeken van Paul zijn luisterboeken gemaakt. Veel van Pauls boeken zijn vertaald, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland en Letland, Zweden, Spanje, Korea, Japan.

Paul bedacht Foeksia de miniheks jaren geleden. Op een dag in 1978 vloog ze zomaar opeens zijn hoofd binnen. Hij schreef een kort verhaal over een miniheksje dat op een handvegertje vloog. Paul vond Foeksia zo leuk dat hij een boek over haar schreef. Het zou een tijdje duren voordat dit boek verscheen. Daarom bewerkte Paul het boek tot korte voorleesverhalen voor het tijdschrift Bobo. Thé Tjong Khing maakte er tekeningen bij.

Later gaf Uitgeverij Oberon (later Big Balloon) de verhalen uit in twee voorleesboeken. Vanaf 2002 verschenen de boeken van Foeksia opnieuw bij Leopold met tekeningen van Hugo van Look, die ook de tekeningen voor Dolfje Weerwolfje maakt. Sinds 2012 heeft Foeksia een nieuwe tekenares: Saskia Halfmouw. Zij tekent Foeksia in kleur.

Saskia Halfmouw

Saskia Halfmouw is geboren op 3 april 1968 in Den Haag, maar opgegroeid in Ede. Ze heeft op de kunstacademie in Arnhem grafische ontwerpen gestudeerd, en is na haar afstuderen als freelance grafisch ontwerper en illustrator gaan werken. Na een paar jaar is ze zich helemaal op het illustreren gaan richten, dat was toch het allerleukste om te doen.

Sindsdien heeft ze voor diverse uitgeverijen al veel kinderboeken geïllustreerd , o.a. boeken van Paul Biegel, Rindert Kromhout, Vivian den Hollander en Paul van Loon. Voor uitgeverij Leopold maakt ze de omslagillustraties voor de boeken die verschijnen in de spannende reeks ‘Het geheim van en de illustraties bij Foeksia de miniheks. Ze woont met man en twee zoons in een dorpje in de Achterhoek, met atelier aan huis.