Recensie: Vind haar – Lisa Gardner

on

Lisa Gardner is een van de meest geprezen en succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Ze wordt in dertig landen vertaald en verkocht meer dan 22 miljoen boeken. In 2012 stond ze met maar liefst drie titels tegelijk in de New York Times-bestsellerlijst.

Haar misdaadroman ‘Find Her’ werd voor het eerst naar het Nederlands vertaald in 2017 en werd nu opnieuw uitgegeven door uitgeverij Rainbow onder de titel ‘Vind Haar’.

Het verhaal speelt zich af in Boston en gaat over Flora Dane. Het is nu vijf jaar geleden dat Flora bevrijd is uit handen van de man die haar 472 dagen in een kist gevangen hield. Maar haar leven is niet meer hetzelfde sinds de ontvoering. Vroeger was ze een vrolijk meisje, maar sinds haar ontvoering telt maar één ding: overleven.

Na een avondje uit wordt ze beschuldigd van moord. Rechercheur D.D. Warren onderzoekt de moordzaak en komt erachter dat Flora, sinds ze teruggevonden is, zichzelf al meermaals in gevaar heeft gebracht en al eerder wraak heeft genomen op potentiële verkrachters en aanranders. De vraag die Warren zich stelt: Is Flora het slachtoffer of de dader?

Het bevalt D.D. Warren niet als Flora plots weer van de aardbodem verdwijnt. Is ze ontvoerd of gaat ze zich wreken op de daders van andere meisjes die ontvoerd zijn? Is er een verband tussen de verdwijning van Flora en de andere meisjes? Warren staat voor een hele moeilijke zaak. Opeens komt ze op het spoor van een dader die er alles aan zal doen om Flora deze keer niet te laten ontsnappen. De zaak wordt met de minuut ingewikkelder. Eén ding is zeker: Flora is geen hulpeloos slachtoffer, maar een echte overlever. Zal Warren Flora en de andere slachtoffers terugvinden en kan ze de dader(s) van de ontvoeringen stoppen?

Voor mij was het de eerste kennismaking met Lisa Gardner en ik moet zeggen dat het mij heel goed bevallen is. Het verhaal is opgebouwd uit twee verschillende verhaallijnen. In de eerste verhaallijn vertelt Flora haar eigen verhaal, over haar jeugd, opsluiting en hoe haar leven eruit ziet na haar bevrijding uit de kist. 

De tweede verhaallijn gaat over rechercheur D.D. Warren en het onderzoek naar de vermiste meisjes. Warren is een workaholic en net terug aan het werk door een blessure. Ze wordt door haar baas gedwongen om alleen kantoorwerk te doen, wat dik tegen haar zin is. Zij is degene die Flora aantreft na een moord. Haar zoektocht naar Flora en andere vermiste meisjes loopt echter niet van een leien dakje.

Lisa Gardner geeft niet alleen een inkijk in Flora’s leven en dat van rechercher Warren, maar ook het leven van de dader(s) komt aan bod. Wat speelt er in hun hoofd en waarom doen ze dit? 

In ‘Vind Haar’ trakteert de auteur de lezers op meer dan 400 pagina’s spanning. Lisa Gardner heeft een vlotte en directe schrijfstijl en laat niets aan de verbeelding over. Langzaamaan krijg je als lezer een beeld van wat er zich allemaal in Flora’s leven heeft afgespeeld. Hoe ze van een jong en vrolijk meisje volledig vernietigd werd door haar ontvoerder en na haar bevrijding een echte overlever is. Het verhaal van Flora grijpt de lezer meteen naar je keel en je vraagt je voortdurend af Wat als het mij zou overkomen? Wat zou ik doen?

In deze psychologische thriller doet Lisa Gardner je op het puntje van je stoel zitten, nagelbijten, huiveren en zelfs bibberen. De spanning zit er in van de eerste pagina. Als lezer word je echt meegezogen in het verhaal en kan je deze thriller niet meer wegleggen.

Dit boek heeft een handig formaat dat je overal kan meenemen. En voor de prijs moet je het ook niet laten. Voor € 9,00 heb je urenlang leesplezier. 

Kortom, ‘Vind Haar’ is een fantastische thriller die je dwingt om in één ruk uit te lezen en nog lang blijft nazinderen!

ISBN: 9789041713728 – Paperback – 461 blz. – Prijs: € 9,00 – Uitgeverij: Rainbow

http://www.rainbow.nl/boek/vind-haar/