Recensie: Siebe en zijn vrienden – Moniek Vermeulen & Leen Van Durme

‘Siebe en zijn vrienden’ is het nieuwste leesgroeiboek van auteur Moniek Vermeulen, met illustraties van Leen Van Durme. Eerder verscheen er in de reeks rond Siebe de boeken ‘Siebe wil niet weg!’ en ‘Siebe houdt niet van ruzie’.

In ‘Siebe en zijn vrienden’ staan drie verhalen: ‘Opa is ziek’, ‘In het zwembad’ en ‘Een taak voor Siebe’. Drie leuke verhalen over Siebe, zijn ouders, zijn opa, zijn vriendin Mette . Zij maken avonturen mee die herkenbaar zijn voor lezertjes vanaf 6 jaar.

In het eerste verhaal is opa ziek en schrijft Siebe hem een brief, die per ongeluk bij Mette terechtkomt…

In het tweede verhaal is Mette in het zwembad bang van het water. Ze wordt gepest door de anderen. Siebe is boos en duwt Toon in het water. En dat heeft de redder gezien…

In een ‘Een taak voor Siebe’ wil ma dat Siebe het kippenhok schoonmaakt. En daar heeft hij geen zin in…

‘Siebe en zijn vrienden’ is een mooi, verzorgd boek met leuke teksten voor eerste lezertjes. De verhalen zijn ingedeeld in korte hoofdstukken, wat gemakkelijk leest. Ook de illustraties van Leen van Durme zijn meer dan de moeite waard.

Moniek Vermeulen is getrouwd met jeugdauteur Frank Pollet. Het koppel woont in een landelijk straatje in Puivelde, samen met de ezels Victor en Henri.

Monieks liefde voor letters is ontstaan toen ze nog heel jong was. Op een dag maakte haar mama lettertjessoep en de kleine Moniek was meteen geïnteresseerd in letters en alles wat ermee te maken had. Die letters gebruikt ze nu om leesboeken, educatieve werken, toneelstukken en liedjesteksten te schrijven. Haar boeken zijn verschenen in het Koreaans, Chinees en Deens. Naast schrijven houdt Moniek veel van koken, lekker eten en fijne mensen.

Leen van Durme werd in 1974 in Brussel geboren. Ze studeerde Grafische vormgeving in Gent. Haar afstudeerproject werd het prentenboek Otto wil slapen. Dit werd uitgeven in 1998. Leen werkte onder andere voor woestijnvis en de VUM-groep.

Leen heeft al meer dan 50 boeken geïllustreerd en werkt mee aan de kindertijdschriften van De Eenhoorn. Bovendien valt Leens werk vaak in de smaak bij de Kinder- en Jeugdjury.

ISBN: 9789462914896 – Hardcover – 78 blz – Prijs: € 13,95 – Leeftijd: 6+ – Uitgeverij: De Eenhoorn

https://www.eenhoorn.be/nl/b2b/siebe-en-zijn-vrienden.html