Recensie: Geheim en gevaarlijk – Sekten en communes door de eeuwen heen – Jonathan J. Moore

on

Jonathan J. Moore is coördinator geschiedenis in Melbourne, Victoria. Hij onderzoekt graag onbekende aspecten van de geschiedenis en neemt ook deel aan re-enactments. Met ‘Geheim en gevaarlijk’ heeft hij een boek geschreven over sekten en communes door de eeuwen heen. Eerder verschenen er van dezelfde auteur de boeken ‘Galg en guillotine’ en ‘Pest en cholera’ bij uitgeverij Davidsfonds.

Sekten en communes zijn er altijd al geweest. ‘Geheim en gevaarlijk’ onthult de mysterieuze geschiedenis van de gevaarlijkste, geheimzinnigste en meest raadselachtige genootschappen. Niet alleen worden de verhalen verteld van religieuze sekten die vol spanning het einde van de wereld afwachten, ook de hedendaagse criminele of haatdragende organisaties, denk maar aan de Ku Klux Klan, komen aan bod.

Het boek is ingedeeld in vijf grote hoofdstukken: 

Laatste-oordeelsekten, Deze sekten manipuleren het geloof van hun leden, ze geloven ook dat het einde van de wereld nadert en dat alleen hun leider hen door de Apocalyps kan leiden.

Zelfmoordsekten. Als de leden van een zelfmoordsekte vastzitten in het bizarre psychologische web van overtuigingen en praktijken, kijkt de leider naar de dood. Niet van buitenstaanders, maar van de sekteleden zelf, door massale zelfmoord.

Dodelijke sekten. Deze sekten geloofden dat het pad naar verlichting de massale slachting van de medemensen omvatte. Zo trainden de Assassijnen toegewijde moordenaars die politieke vijanden doodden en gingen daarna over op gewelddadige vergelding die een plaats in het paradijs garandeerden.

Oude ordes. Geheime kennis en uitgebreide inwijdingen zijn typerend voor geheime genootschappen. De Tempeliers en het veemgericht waren gewelddadige geheime genootschappen die, na honderden jaren, ondoorgrondelijk en mysterieus blijven. Ook de vrijmetselaars waren eeuwenlang een mysterieus broederschap .

Moderne geheime genootschappen. Geheime genootschappen zijn er de dag van vandaag nog. Ze blijven verborgen voor de meeste mensen en willen hun geheime bestaan niet delen. Zijn het onschuldige fantasten die bijeen komen voor een feestje of zijn het machthebbers die wereldwijd aan de touwtjes trekken bij overheden en religies?

Jonathan J. Moore spitst zich toe op de geschiedenis van deze sekten en genootschappen en onderzoekt waarom mensen zich op een bepaald moment in het geniep gingen organiseren. ‘Geheim en gevaarlijk’ is een boek met verrassende inkijk in de bekendste mysterieuze genootschappen.

Naast een overzicht van de sekten en genootschappen en hun werking, staan er vele foto’s en sappige anekdotes in het boek. ‘Geheim en gevaarlijk’ is een uitstekend werk van Jonathan J. Moore dat je tot nadenken aanzet, minder geschikt voor gevoelige lezers…

ISBN: 9789002269134 – Paperback met flappen – 224 blz – Prijs: € 29,99 – Uitgeverij: Davidsfonds