Recensie: Fifty Fifty – Steve Cavanagh

on

Steve Cavanagh is een Ierse advocaat-schrijver. Met zijn derde thriller “Dert13n” brak hij internationaal door. Zijn boeken verschijnen in meer dan 15 landen. Alleen in Nederland gingen al meer dan 35.000 exemplaren over de toonbank. “Fifty Fifty” is het nieuwste werk van Steve Cavanagh. Het is de vijfde thriller met strafadvocaat Eddie Flynn in de hoofdrol.

5 oktober 2018, 23:35:24.

‘911, hoe kan ik u helpen?’

‘Mijn vader is dood. Mijn zus Sofia heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.’

Bijna een minuut later komt er bij een andere medewerker in de alarmcentrale een volgend gesprek binnen:

‘Mijn vader is dood. Mijn zus Alexandra heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.

Het slachtoffer is Frank Avellino, de gewezen burgemeester van New York. De zussen Alexandra en Sofia worden gearresteerd op verdenking van moord op hun vader. Het staat van in het begin vast dat de gruwelijke moord op Frank Avellino een geruchtmakende moordzaak met veel media aandacht wordt.

Openbaar aanklager Dreyer wil een gezamenlijk proces waarbij de zussen voor dezelfde jury terechtstaan. De twee zussen wijzen elkaar als dader aan. Het is van in het begin duidelijk dat één van de beklaagden liegt en de moordenaar is. Maar wie spreekt de waarheid? 

Voor mij was het de eerste kennismaking met Steve Cavanagh. Ik kan je alvast vertellen dat hij er een fan bij heeft. In deze rechtbankthriller maken we kennis met twee verdachten: de zussen Alexandra en Sofia. Beide zussen zijn totaal verschillend. Alexandra is een succesvolle, sterke vrouw die haar eigen weg gaat in het leven. Sofia daarentegen heeft geen baan, geen vriend, is onstabiel en paranoïde. Beide zussen kunnen elkaars bloed drinken en worden verdacht van de moord op hun vader.

Het is aan advocaat en ex-oplichter Eddie Flynn en de jonge advocate Kate om de waarheid te achterhalen. In de rechtbank zorgen de getuigenissen voor vuurwerk. Het is aan de twaalfkoppige jury om in deze complexe moordzaak te oordelen wie van beide zussen schuldig is.

Het verhaal begint om het moment dat Eddie Flynn aan het wachten is op het verdict van de jury. Deze 48 minuten zijn de zwaarste in zijn leven. De kans om deze zaak te winnen is fifty fifty. 

Na de proloog keren we drie maanden terug in de tijd en wordt het verhaal verteld uit drie verschillende standpunten. Aan het woord komen afzonderlijk beide advocaten en in de hoofdstukken ‘zij’ komen we te weten wat er zich tijdens de nacht op de moord van hun vader heeft afgespeeld en ontdekken we het doen en laten van beide zussen.

Met “Fifty Fifty” schreef Steve Cavanagh een geweldig verhaal met veel spanning, actie, een vleugje verdriet en een tikkeltje humor dat je onmogelijk kan wegleggen. Doordat Steve Cavanagh in het echte leven advocaat is, weet hij perfect hoe een rechtszaak er aan toe gaat en krijg je als lezer de juiste sfeer en een levensecht beeld van een proces en alles wat erbij komt kijken achter de schermen.

Niet alleen een briljant verhaal, ook de cover van het boek maakt de lezer nieuwsgierig. De pagina’s zijn afgewerkt met een rode rand wat de indruk geeft of er aan elke pagina bloed kleeft. Deze keuze geeft het verhaal nog een extra dimensie.

Maar wie heeft bloed van Frank aan haar handen? Alexandra of Sofia? Of hebben ze de moord samen gepleegd? En wat heeft “She” van Elvis Costello met dit verhaal te maken?

Dit kan je ontdekken in deze briljante thriller en echte page turner “Fifty Fifty”!

ISBN: 9789024589999 – Paperback – 400 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij; Luitingh-Sijthoff

https://www.lsamsterdam.nl/boek/fiftyfifty/