Recensie: De moordclub (op donderdag) – Richard Osman

on

Britse misdaadverhalen zijn al decennia’s lang gegeerd bij het publiek. Speurders als Sherlock Holmes, Miss Marple, Inspector Morse en Hercule Poirot zijn bekend bij jong en oud.

Richard Osman, in Engeland een bekend presentator en televisieproducent, introduceert vier gloednieuwe speurders in zijn debuut ‘De moordclub (op donderdag)‘.

Osman neemt ons mee naar Kent. In het seniorendorp Coopers Chase kunnen senioren hun oude dag in pure luxe doorbrengen. Er zijn tal van ontspannings- en recreatiemogelijkheden en het landgoed heeft zelfs een dierenpark. Kortom, de bewoners komen niets tekort en genieten met volle teugen van hun oude dag. 

Vier bewoners in Coopers Chase hebben een toch wel speciale bezigheid. Samen vormen ze de moordclub (op donderdag). De leider van het groepje is Elizabeth. Wekelijks komen Elizabeth, Joyce, Ron en Ibrahim samen in de puzzelkamer en buigen ze zich over oude politiedossiers van onopgeloste moordzaken die ze met hart en ziel onderzoeken en oplossen.

Maar wanneer aannemer Toni Curran vermoord wordt, krijgen ze plots te maken met een echte moord. En daar blijft het niet bij. Op hun eigen landgoed vindt er nog een moord plaats. Dit is het moment om de vergeelde dossiers weg te leggen en echt in actie te komen. 

Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verpleeghuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om de moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

Met ‘De moordclub (op donderdag) is Richard Osman er met verve in geslaagd om een briljante detective thriller te schrijven. De charmante hoofdpersonages stelen meteen je hart. Het groepje bestaat uit twee vrouwen en twee mannen. Elizabeth is de leider van de groep. De nieuwe aanwinst is Joyce, een gepensioneerd verpleegster. De mannen die de groep versterken zijn Ron, een ex- vakbondsleider en brandweerman, en Ibrahim, een gepensioneerd psychiater. 

De leden van de moordclub staan op scherp om hun eerste echte zaak op te lossen. Een ding is zeker: de vier speurneuzen krijgen altijd wat ze willen. 

Deze zeventigers en tachtigers maken gebruik van een groot netwerk om informatie te ontfutselen. Van regels en wetten trekken ze zich niets aan. Als ze niet officieel aan informatie kunnen komen, trekken ze hun trukendoos open. Ze weten zelfs op slinkse wijze de politie in te palmen.

‘De Moordclub (op donderdag)’ is een echte aanrader en wordt ongetwijfeld een bestseller!

Niet alleen het detective werk, maar ook het leven van de senioren komt aan bod. Richard Osman beschrijft op een mooie manier de menselijke gevoelens: het verdriet, de geheimen, de familiebanden, de vriendschap en het ouder worden en de verwarring waarmee ze te maken krijgen.

‘De Moordclub (op donderdag)’ is een origineel verhaal in de stijl van Agatha Christie, met veel  humor. Wat zou ik graag nog meer verhalen lezen van deze vier speurneuzen die voor niets terugdeinzen en graag buiten de lijntjes kleuren. Hopelijk komt er nog een vervolg op de moordclub!

ISBN: 9789403197401 – Paperback – 432 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Cargo