Recensie: Genoeg Gezwegen – Getuigenissen over seksueel misbruik – Sophie Van Reeth

De 21-jarige Sophie Van Reeth is studente geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. Ze was vicepraeses van haar vereniging, is studentenvertegenwoordiger voor haar departement en redacteur-illustrator bij dwars, het studentenblad van UAntwerpen. Ze houdt van tekenen, mode, dieren en thee en komt actief op voor de rechten van vrouwen en lgbtq+.

Sophie werd in 2018 door een bevriende medestudent meermaals misbruikt. Na maanden begeleiding, veel onbegrip van haar omgeving en vooral ook na de moord op Julie Van Espen besloot ze dat ze niet langer kon zwijgen en schreef met “Genoeg Gezwegen” een boek met pakkende verhalen van zeven slachtoffers, waaronder haar eigen verhaal, die seksueel misbruikt werden.

Sophie wou niet de focus leggen op één incident. Want er is niet één manier om te maken te krijgen met seksueel misbruik, er is geen algemene manier waarop mensen hierop reageren en er zijn meerdere manieren om slachtoffers te helpen. Daarom interviewde ze meerdere slachtoffers van seksueel geweld.

In dit boek vertellen zeven getuigen, zes vrouwen en een man, hun verhaal. Ze vertellen ronduit over hun persoonlijke ervaringen en wat seksueel misbruik met hen doet. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar seksueel misbruik, maar deze studies zeggen niet veel over hoe het voelt om slachtoffer te zijn. 

Met haar boek hoopt Sophie Van Reeth de ogen te openen van iedereen. Ze wil politici confronteren met de slachtoffers en hun problemen. Want vaak worden ze niet au sérieux genomen en krijgen meestal te horen dat het aan henzelf ligt.   

In “Genoeg Gezwegen” staan de verhalen van Nina, Eléonore, Bo, Optiélie, Menio, Ayke en Lilith. Onverbloemd vertellen ze hun verhalen, hun problemen thuis en/of op school, over hun schaamte en twijfels. Verhalen waarvan je stil wordt. Sophie Van Reeth vertelt in dit boek haar eigen verhaal, wat haar is overkomen als studente geschiedenis aan de UAntwerpen.

Verschillende dichters – Moya De Feyter, Esohe Weyden, Noor Intisar, Kristien Spooren, Marthe Laureys en Matthias Van Laer – verleenden hun medewerking en proberen uit te drukken wat je moeilijk kan verwoorden. Chrostin (Christine De Witte) verzorgde de illustraties bij hun poëzie.

Met “Genoeg Gezwegen” heeft  Sophie Van Reeth een boek geschreven over een onderwerp dat niet vaak aan bod komt. Slachtoffers van seksueel misbruik verzwijgen, meestal onder druk van de dader, de waarheid en durven met hun problemen niet naar buiten komen. Met dit boek probeert Sophie daar verandering in te brengen. 

“Genoeg Gezwegen” is een boek voor iedereen. Het maakt je als lezer meer bewust van de impact van seksueel misbruik op het leven van een kind, van een jongvolwassene, van een mens. Ook de naasten, die vaak niet goed weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers van seksueel misbruik, leren veel uit de verhalen van de getuigenissen en de ervaringen van de slachtoffers.

ISBN: 9789022337288 – Paperback – 240 blz – Prijs; € 19,99 – Uitgeverij: Manteau