Recensie: Een Schone Dood – Adriaan Verheul

Adriaan Verheul studeerde in Leiden en heeft gewerkt als docent volkenrecht bij de Koninklijke Marine, bij de Verenigde Naties als beleidsmedewerker, eerst mensenrechten, later voornamelijk vredesoperaties, als demobilisatiespecialist bij de Wereldbank, en ook een tijdje als onafhankelijk adviseur voor internationale vraagstukken. Zijn werk bracht hem naar ramp- en conflictgebieden op vier continenten. Hij had de leiding over projecten voor de ontwapening en demobilisatie van soldaten en rebellen na een burgeroorlog, vooral in Centraal Afrika en Sudan. Hij woont in de Verenigde Staten en reist regelmatig naar Nederland.

‘A Clean Death’ is de eerste roman van Verheul. Het boek werd van het Engels naar het Nederlands vertaald door de auteur, met behulp van familie en een paar goede vrienden, en is uitgebracht onder de titel  ‘Een Schone Dood’.

Het verhaal begint wanneer Olivier, een jonge bankbediende uit Hilversum, het lichaam van zijn vader Johan gaat ophalen in de Stad aan het Water, ergens in een fictief tropisch land. Johan was ontwapeningsexpert bij GAPI, Gavels and Ploughshares International. De onfortuinlijke Johan werd gevonden met meerdere kogelwonden in het bovenlichaam. Daders of motief zijn onbekend. 

Het verhaal gaat dan twee jaar terug in de tijd. De manschappen van de Kolonel Kerstmis hebben een bloedbad aangericht in het nabijgelegen dorp. Er werden mannen gedood en vrouwen verkracht. Een van de slachtoffers is ontwikkelingswerker uit Polen. 

De ambassadeur van Polen komt naar GAPI met een voorstel. Hij wil onderzoeken of zijn regering iets kan doen om Kerstmis uit te schakelen. De Poolse regering wil gerechtigheid en stelt 30 miljoen dollar ter beschikking aan GAPI om het land te stabiliseren. 

Johan trekt met enkele collega’s naar de rimboe. Hij heeft een ontwapeningsprogramma opgesteld, bedoeld om Kolonel Kerstmis, de leider van een gewapende rebellenbende die zich in het bos verschuilt, onschadelijk te maken.

En dan is er Davey uit Tennessee, een werkloze wapenfanaat die een wereldwijde samenzwering ziet in Johans ontwapeningsprogramma. Davey wordt in de kroeg uitgedaagd om de ontwapening van Kerstmis te stoppen. Alle drie verliezen ze iets belangrijks in de loop van hun avonturen, ontmoetingen en gewetensworstelingen: illusie, overtuiging of het leven zelf…

Adriaan Verheul

‘Een Schone Dood’ is een uitstekende, aangrijpende roman van de 63-jarige Adriaan Verheul. De auteur heeft met een vlotte pen de setting zodanig beschreven alsof je jezelf waant in de jungle. Ook de personages weet de auteur zo te beschrijven alsof ze mensen van vlees en bloed zijn. 

Deze roman bevat een pakkend verhaal die boeit van begin tot einde. In 47 korte hoofdstukken, goed voor 275 pagina’s, schrijft Verheul een verhaal vol spanning, avontuur en corruptie, zo uit het leven gegrepen. Je voelt zo dat Adriaan Verheul door zijn beroepservaringen kennis van zaken heeft en dat hij weet waarover hij schrijft.

‘Een Schone Dood’ is een ijzersterk debuut dat naar meer smaakt! U kan het boek bestellen via de website van amazon.nl 

Meer info over Adriaan Verheul op http://acleandeath.com/