Recensie: De kunst van het spieken – Jo Claes

on

De Leuvense auteur Jo Claes is in vele genres thuis. Zo schreef hij een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met ‘De Stenen Toren’ dat werd bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen met ‘De zaak Torfs’  zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg.

Sinds enkele jaren schrijft hij ook jeugdromans voor jongeren. Met “De kunst van het spieken” is het vierde deel in de reeks Niet voor mietjes verschenen.

Het verhaal speelt zich af in de maand december tijdens de kerstexamens. De resultaten van de toetsen wiskunde waren in de loop van het schooljaar zo slecht voor Matthias dat zijn ouders er mee dreigen dat, wanneer hij een slecht kerstrapport haalt, hij maar om de veertien dagen mag gaan trainen met de hockeyploeg.

Rani behaalde in juni een slecht rapport, ze moest bijna haar eerste jaar van de middelbare school overdoen. Als zij nog maar aan het examen van wiskunde denkt, verandert ze van een zelfzekere Rani naar een zenuwwrak.

Dante, die zowel bevriend is met Matthias als Rani, stelt voor om hen bijles te geven. Als gevolg daarvan leggen ze beiden een schitterend examen af.

Maar groot is de verbazing bij Matthias en Rani dat ze samen met Nele van hun klastitularis te horen krijgen dat hun examen eigenlijk té goed was. Ze worden beschuldigd van spieken. Ook in de parallelklas waren er enkele opvallende hoge resultaten.

Enkele leerlingen beschuldigen Rani er zelfs van de examenvragen te hebben gestolen. De directeur dreigt met een zware straf.

Zou Rani werkelijk de examenvragen gestolen hebben? Matthias en Dante geloven in de onschuld van hun vriendin en stellen alles in het werk om uit te zoeken wie de echte daders zijn, maar slagen daar niet in. Tot Matthias een geweldig idee krijgt. De vraag is of zijn plan zal lukken…

“De kunst van het spieken” is het vierde deel in de reeks Niet voor mietjes, met opnieuw het vaste trio Matthias, Rani en Dante in de hoofdrollen. De gebeurtenissen spelen zich meestal af op school, waar onze vrienden deze keer problemen hebben met de directie en enkele leerkrachten.

Deze roman is geschikt voor lezers van 10 tot 14 jaar en dat het verhaal zich op de middelbare school afspeelt, maakt dat het boek voor deze lezers zeer herkenbaar. Het verhaal is echt spannend en goed geschreven, steeds opnieuw wil je de echte dader(s) ontmaskeren, maar het is wachten op het uitstekende en verrassende plot.  

“De kunst van het spieken” is een uitstekend boek van Jo Claes. ook zij die niet gauw naar een boek grijpen zullen zeker geboeid raken door deze jeugdroman!

ISBN: 9789089248824 – Paperback – 182 blz – Prijs: € 17,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-kunst-van-het-spieken