Recensie: De Burgemeester – Yves Peirsman

on

Yves Peirsman schreef als tiener detectiveverhalen met veel vaart en levensechte personages en werd meermaals genomineerd voor de Matilda Prijs van Uitgeverij Houtekiet. Na zijn studies stortte hij zich helemaal op een carrière als taaltechnoloog, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Twintig jaar na de derde en laatste Matilda Prijs publiceert hij met ‘De Burgemeester’ zijn eerste misdaadroman, opnieuw bij Uitgeverij Houtekiet. Peirsman won met zijn debuutroman de Fintro Prijs Spannend Boek 2020.

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Op de dag dat zijn partij haar verkiezingslijst wil voorstellen, is de burgemeester verdwenen. De politie start een zoekactie en zet honderden manschappen in op deze zaak, maar tevergeefs. Er is geen enkel spoor naar de burgemeester. 

Er heerst onrust en paniek onder de bevolking en de stad ligt er sinds de verdwijning van de burgemeester er opmerkelijk verlaten bij. De politie denkt dat ze de dader moet zoeken in de moslimgemeenschap. 

Bas Michiels denkt daar anders over en start zijn eigen onderzoek. Bas is een werkloze journalist die op zoek is naar een nuttige bezigheid. Hij wil een boek schrijven en zocht al lang naar een begin voor zijn boek. De verdwijning van de burgemeester is de ideale start voor hem om zich aan het schrijven te zetten.

Paul Vleminx, de vader van zijn ex-vriendin Emma, is de plaatsvervangende burgemeester. Wanneer die een dreigbrief ontvangt, waarin staat dat hij het volgende slachtoffer zou kunnen worden, is Emma in alle staten. Ze wil weten welk gevaar haar vader loopt en besluit om samen te werken met Bas. 

Emma en Bas hebben zo hun eigen ideeën over de verdwijning van de burgemeester. Bas denkt dat het een politiek afrekening zou kunnen zijn en de dader iemand uit de partij van de burgemeester zou kunnen zijn, misschien is het wel Emma’s vader? Emma haar aandacht gaat naar de linkse organisaties in de stad. Toch brengt hun zoektocht de twee dichter bij elkaar dan Bas ooit had durven te denken…

‘De Burgemeester’ is een uitstekende debuutroman van Yves Peirsman. Het is een whodunit met daarin hedendaagse thema’s zoals politiek, terrorisme, klimaat en holebi in verweven. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen en hoewel de naam van de burgemeester nergens vermeld wordt, denk je als lezer automatisch aan Bart de Wever. Hoe zou het zijn als hij plots is verdwenen? Hoe zou de stad en ons land daarop reageren?

‘De Burgemeester’ bevat een vlot geschreven verhaal, met goed uitgewerkte personages en een uitstekend en verrassend plot. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en kom je te weten wat er uiteindelijk met de burgemeester is gebeurd.

Naast het verhaal over de ontvoering leren we Bas beter kennen. Zijn relatie met zijn ex-vriendin Emma, zijn leven als werkloos journalist, zijn vriendenkring en zijn geaardheid.

‘De Burgemeester’ is een veelbelovend debuut voor Yves Peirsman als misdaadauteur. Een aanrader voor wie van een goed geschreven, spannende en actuele thriller houdt!

ISBN: 9789089248787 – Paperback – 304 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-burgemeester