Recensie: Oogst – Sien Volders

on

Sien Volders (1983) studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Haar debuutroman ‘Noord’ uit 2017 werd lovend ontvangen door de pers en werd genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. Met ‘Oogst’ is haar tweede roman verschenen.

Het verhaal

De Roemeense Alina reist met haar elfjarig zoontje Lucian per autobus naar Sicilië. Daar hoopt ze geld te verdienen om zo een nieuwe toekomst uit te bouwen. Het is op aanraden van haar achterneef Dumitriu dat Alina naar Sicilië trekt. 

Na een reis van twee dagen en twee nachten komen moeder en zoon terecht op de tomatenplantage van Giuseppe Cascone. De plaats waar Alina en Lucian moeten slapen is een oude, vervallen schuur met een matras op de betonnen vloer. Ze moeten er in uiterst mensonwaardige omstandigheden leven en het werk op de plantage is zwaar. Alina moet elke dag keihard werken tot ze erbij neervalt. Ondanks het feit dat ze door haar baas uitgebuit wordt, probeert ze goed te werken om zo een beetje geld te kunnen opsturen naar haar ouders in Roemenië.

Gelukkig gaat het met Lucian beter. Hij maakt er kennis met Anwar en Paolo en de jongens spelen en ravotten in het bos. Ook gaat hij op het eiland naar school. Gedurende het jaar waarin ze bevriend zijn, vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt…

‘Oogst’ is een uitstekend geschreven roman, met een pakkend verhaal over uitbuiting en racisme, maar ook over vriendschap, liefde en genieten van kleine dingen.

Je leeft zo mee met Alina, de pijn die ze in haar spieren heeft na het zware werk voel je als lezer ook. Alina is zo beschaamd dat ze aan haar ouders niet durft te vertellen waar ze terecht is gekomen. Er is niet alleen haar norse baas Giuseppe, maar ook de hitte werkt afmattend voor haar.

In ‘Oogst’ laat Sien Volders zien in welke omstandigheden seizoensarbeiders moeten werken. Met deze vlot geschreven roman weet de auteur het hart van de lezer te raken. Het is een prachtig relaas over een moeder die er alles voor over heeft om haar zoon en haar ouders een nieuwe en betere toekomst te geven.

ISBN: 9789048848249 | Paperback  |  224 blz  | Prijs: € 22.99 | Uitgeverij: Hollands Diep

https://www.hollandsdiep.nl/boek/?T_ID=12001