Recensie: De Finse weduwe – Mark Cloostermans

on

Mark Cloostermans schreef 15 jaar lang literaire kritieken voor De Standaard en andere media. Sinds 2010 woont hij in Barcelona, waar hij werkt als R&D grant consultant. Hij schreef er de gids ‘The 500 hidden secrets of Barcelona’. In 2017 volgde ‘Spoiler’, een boek over tv-series en klassieke literaire werken.

In mei van dit jaar debuteerde Cloostermans als literair auteur met ‘De terugkeer’, het eerste deel van een reeks detectiveromans, geïnspireerd door het werk van Hendrik Conscience. 

In onze recensie schreven we lovende woorden over dit opmerkelijk debuut en over de auteur die alles heeft om een vaste waarde te worden als misdaadauteur. En wij waren niet alleen met deze mening, want Mark Cloostermans werd terecht bekroond als winnaar van de Hercule Poirotprijs Debuutprijs 2020. Met ‘De Finse weduwe’ ligt intussen het tweede deel uit de reeks in de winkel.

Het verhaal

December 1869. De 21-jarige Henri Conscience woont in Brussel. Hij werkt er als privé-onderzoeker en heeft de 32-jarige weduwe Clara in dienst als huishoudster en assistente. Clara is na de dood van haar man met Henri meegekomen van Turnhout naar Brussel.

Henri krijgt het bezoek van François Van Roosemael, inspecteur bij de Brusselse gerechtelijke politie. François heeft de hulp nodig van de jonge detective in een dubbele moordzaak. Bij de twee slachtoffers, die gruwelijk verminkt werden, lag een briefje dat ondertekend werd door iemand die zich ‘Gods Luitenant’ noemt. De inspecteur vreest dat het niet bij deze twee moorden zal blijven en hij vraagt aan Henri of hij discreet wil meewerken aan deze zaak.

Henri krijgt de raad van Van Roosemael om langs te gaan bij Isabella Färvi, een Finse knappe weduwe die na de dood van haar man in Brussel is blijven wonen. Zij is de spilfiguur van de Cercle, een besloten gezelschap van gegoede burgers. Beide slachtoffers waren lid van de Cercle en de politie vermoedt dat de dader daar te zoeken valt.

Het wordt een zeer moeilijke taak om de dader te vatten en Henri schakelt zelfs zijn huishoudster en Rik Hellens, de bevriende dierenarts uit Turnhout, in om een spoor naar de moordenaar te vinden. Maar jammer genoeg voor de pientere privé-onderzoeker kiezen zijn vijanden dit moment om hun macht te laten voelen. Met Henri buiten strijd wordt Clara het nieuwe doelwit van Gods Luitenant…

Na het lezen van ‘De Terugkeer’ was ik enorm benieuwd naar het vervolg. En de auteur heeft met ‘De Finse weduwe’ mij helemaal niet ontgoocheld. Dit tweede deel is opnieuw een uitstekend geschreven detectiveroman, met Henri Conscience in de hoofdrol.

Het verhaal zit goed in elkaar, het is zowel mysterieus als spannend, met een vleugje humor. ‘De Finse weduwe’ is een boek dat blijft verrassen, steeds opnieuw ben je als lezer benieuwd wat er komen zal, wat maakt dat je deze roman moeilijk kunt wegleggen. Eindigen doet het verhaal met een verrassend en origineel plot.

Mark Cloostermans brengt je terug in de tijd naar Brussel, in het jaar 1869. De tijd van de koetsen, de bourgeoisie, de kokette dames en de heren met hun hoge hoeden. Je beleeft deze tijd in gedachten mee terwijl je leest, gewoon zalig!

Vlaanderen heeft veel goede schrijvers en Mark Cloostermans plaats ik bij het kruim van de Vlaamse auteurs. Deze literaire en psychologische detectiveroman is een aanrader. Het boek kan perfect apart gelezen worden, maar wil je het verhaal volledig kennen is het aan te raden het eerste deel ook te lezen. U zal er geen spijt van hebben!

De Finse weduwe – ISBN: 9789089248725 – Paperback – 248 blz – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-finse-weduwe