Recensie: Cupido – Kristiaan Vandenbussche

Kristiaan Vandenbussche is sinds 2000 advocaat aan de balie van Gent, gespecialiseerd in fiscaliteit en strafrecht. Met ‘Cupido’ maakt hij zijn debuut als thrillerauteur.

Het verhaal begint op 30 april 1998. Seppe, Jeroen, Joris, Klaas en Miel zijn vijf vrienden die door allerlei problemen in een jeugdinstelling in Ruiselede verblijven. Ze maken samen met andere jongeren uit de jeugdinstelling een fietstocht door het West-Vlaamse Heuvelland. Een van de jongeren is Bernard, ‘de rosse’, die bekend staat als een vechtersbaas . Hij is helemaal geen vriend van de vijf en die hebben in de drinkbus van Bernard een brouwsel van vloeibare ecstasy en energiedrank gedaan. 

Wat een onschuldige grap lijkt, aardt uit in een tragedie. Want wanneer de rosse tijdens de afdaling van een heuvel in volle snelheid een kruispunt nadert en niet wil remmen, krijgt hij een klap van een vrachtwagen. De rosse wordt met een ziekenwagen afgevoerd en belandt in een coma. De vrienden hadden dit niet zien aankomen en spreken af dat dit voorval geheim moet blijven en dat ze elkaar nooit zullen verraden.

De jaren gaan voorbij. Na zijn revalidatie verblijft de rosse in een woon- zorgcentrum, waar hij kunstmatig in leven gehouden wordt door een ademhalingsmachine. De jeugdinstelling ligt voor Seppe, Jeroen, Joris, Klaas en Miel achter de rug en ze proberen zich te integreren in het normale leven.

Seppe heeft een woning in De Panne gekocht, een voormalig bankkantoor dat al enkele jaren leeg staat. Wanneer zijn vrienden hem helpen met de verhuis, vinden ze in de nachtkluis van de voormalige bank twee miljoen euro. De vijf zijn door het dolle heen, maar de vreugde is van korte duur. Het lijkt erop dat iemand het op de groep vrienden heeft gemunt en ze zijn geen ogenblik meer veilig. Er vallen dodelijke slachtoffers, maar wie is de dader? 

‘Cupido’ is het ijzersterk debuut van Kristiaan Vandenbussche. Dit lijvig boek (420 bladzijden) bevat een spannend en meeslepend verhaal. Vandenbussche weet waarover hij schrijft, hij is zelf advocaat en dat merk je aan het verhaal. 

De auteur heeft met ‘Cupido’ een thriller afgeleverd met een verhaal dat perfect in elkaar steekt en dat op geen enkel ogenblik verveelt. Het is vlot geschreven boek, met aanduiding van dag en uur, wat gemakkelijk wegleest. 

Mondjesmaat kom je meer te weten over de personages, hun verleden en de vriendschap, maar ook over hun conflicten onderling. Dit razend spannend boek eindigt met een uitstekend uitgewerkt plot. Ook wat Cupido uiteindelijk met het verhaal te maken heeft, kom je op het einde te weten.  

Met deze spannende en mysterieuze whodunit heeft Vandenbussche zichzelf op de kaart als Vlaams thrillerauteur gezet. ‘Cupido’ is een geslaagde debuutthriller voor de West-Vlaamse auteur en één ding is zeker: dit is een auteur waar we in de toekomst nog meer van zullen horen!

ISBN: 9789022337455 – Paperback – 424 blz – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Manteau

www.standaarduitgeverij.be/boek/cupido-9789022337455/