Elke dag een kunstenaar in uw living dankzij De Sprekende Ezels Scheurkalender 2021

De Sprekende Ezels en Creatief Schrijven hebben een scheurkalender uitgebracht waarin bekende en minder bekende (woord)kunstenaars 365 dagen lang een portie dagelijks poëtisch vertier brengen.

Wim Helsen, Vitalski, Christophe Vekeman, Maaike Neuville, Maarten Inghels en Geert Van Istendael zijn maar enkele namen die hun medewerking verleend hebben aan deze scheurkalender. Naast de 365 artistieke creaties van 116 verschillende kunstenaars vinden we op de kalender de jarige van de dag terug. Deze scheurkalender is in deze coronatijd een veilige manier om een podium te geven aan divers en artistiek talent van eigen bodem. 

© Jirka De Preter  

Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers en De Sprekende Ezels bundelen al enkele jaren de krachten. De Sprekende Ezels is een experimenteel laagdrempelig open podium voor woord, muziek en alles wat geen vlekken achterlaat op de planken.

Een initiatief dat tijdens Zuiderzinnen 2000 werd opgestart door Stijn Vranken (ex-stadsdichter van Antwerpen) in café De Scène (nu Chatleroi) in Antwerpen om (on)bekende kunstenaars een podium te bieden.

Ondertussen vindt het podium maandelijks plaats in de steden Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel en is dichter Jan Ducheyne mee aan boord om de stal te leiden. Aangezien de maandelijkse podia nu niet live kunnen plaatsvinden, is de scheurkalender 2021 een hartverwarmend alternatief. 

HOE GAAT DAT?

Zij likete ooit een tweet van mij

en ik een tweet van haar

Daarna – Hoe gaat dat? -groeiden wij

steeds verder uit elkaar.

Humo-dichter Johan Sebastiaan Stuer

365 dagen een kunstenaar in huis

De kalender bundelt 365 artistieke creaties van bij ons. Deze scheurkalender bevat naast bekende ook minder bekende kunstenaars. Dit opkomend talent werd onder meer geoogst tijdens de podia van De Sprekende Ezels en op Azertyfactor, de online vrijhaven voor pennenvoerders van Creatief Schrijven vzw.

Vormgeefster Jirka De Preter leefde zich visueel en artistiek uit met de rijke oogst. Jan Ducheyne is dan ook lovend over het resultaat: “Jirka heeft zichzelf overtroffen. Ze kwam met het idee alle inzendingen met de hand uit te schrijven. Het resultaat is prachtig en zal hopelijk veel woonkamers, keukens of misschien kleine kamertjes opfleuren.”

Met deze tweede almanak zijn de stalmeesters van De Sprekende Ezels, Stijn Vranken en Jan Ducheyne, niet aan hun proefstuk toe. Stijn Vranken: “Van alle kalenders die we ooit maakten is dit veruit de nieuwste.”

Te koop bij de betere boekhandel 

De Sprekende Ezels kalender 2021 is verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt, bij de betere boekhandel of bij Creatief Schrijven vzw en kost 25 euro. Het is een origineel eindejaarscadeau waarmee de koper niet alleen de culturele sector een hart onder de riem steekt, maar ook een podium biedt aan de vele kunstenaars die erin vermeld staan. 

https://creatiefschrijven.be/nieuws/de-sprekende-ezels-amanak-2021