Recensie: De avonturen van Lucky Luke naar Morris 9 – Een cowboy tussen het katoen – Achdé & Jul

on

‘Een cowboy tussen het katoen’ is het negende stripalbum in de reeks De avonturen van Lucky Luke naar Morris. Het verhaal werd getekend door Achdé op scenario van Jul (Julien Berjeaut).

Het verhaal

Lucky  Luke is aan enkele dagen vakantie toe en verblijft in het stadje Tetitatutes. Terwijl hij rustig in de saloon zit, komt Bass Reeves, de bekende  Afro-Amerikaanse marshall en vriend van Lucky Luke, binnen met de Daltons. Nu Luke met vakantie is moet hij de Daltons, die voor de zoveelste keer ontsnapt waren, terug naar de gevangenis brengen.

Maar de rust voor Lucky Luke is van korte duur wanneer de notaris van de stad hem komt melden dat hij via het testament van een zekere mevrouw Constance Pinkwater, eigenaar is geworden van de grootste katoenplantage in Louisiana.

Lucky Luke vertrekt naar Louisiana waar hij merkt dat de zwarten er nog steeds als slaven behandeld worden. De sympathieke cowboy wil de erfenis schenken aan de zwarte arbeiders die werken op de plantage. 

Maar dat valt niet in goede aarde bij de blanke bevolking van de stad. In zijn strijd tegen de rijke plantagehouders en de rassensegregatie zal hij, tegen alle verwachtingen in, worden geholpen door de Daltons, die nochtans naar Louisiana zijn gekomen om hem uit te schakelen… 

‘Een cowboy tussen het katoen’ is een opmerkelijk album. Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de reeks maken Jul en Achdé gebruik van het thema van de slavernij. Een gevoelig onderwerp voor een stripheld… maar als Lucky Luke de geschiedenis van de Verenigde Staten op de korrel neemt, krijg je als lezer een grappig en tegelijk diepzinnig avontuur voorgeschoteld.

‘Een cowboy tussen het katoen’ speelt zich af in Louisiana, een streek die nog nooit eerder werd verkend door de man die sneller schiet dan zijn schaduw. Het is een verhaal geworden over vriendschap, een avontuur met een solide historische basis dat tegelijk héél actueel is. 

 ‘Een cowboy tussen het katoen’ is het derde album van de tandem Jul en Achdé in de reeks De avonturen van Lucky Luke naar Morris. Met dit album hebben de auteur en de tekenaar opnieuw een uitstekende strip afgeleverd. Een stripalbum met een gewaagde onderwerp, met de nodige humor en uiteraard veel actie. Knap werk van het duo Jul en Achdé!

Achdé 

Achdé is negen als hij het album Lucky Luke en Phil IJzerdraad koopt. En daarmee weet hij meteen wat hij later wil worden: striptekenaar. Op dertigjarige leeftijd, na zijn studies en met een diploma radiologie en radiotherapie op zak, ondertekent hij een contract met Dargaud. Hij werkt aan heel wat reeksen (CRS=Détresse, Fort Braillard, Woker, Doc Véto, Les Damnés de la route…) alvorens hij Rataplan mag verzorgen. In 2001, na enkele testpagina’s onder de vorm van een kortverhaal (Le cuisinier français) te hebben getekend, neemt hij Lucky Luke over. Sindsdien tekent hij de nieuwe avonturen van de man die sneller schiet dan zijn schaduw. Hiervoor werkt hij samen met verschillende scenaristen: Laurent Gerra, Jacques Pessis, Daniel Pennac, Tonino Benacquista en Jul. Ook Kid Lucky neemt hij voor zijn rekening, en die verhalen en gags verzint hij ook zelf.

Jul

Na zijn studies aan de École Normale supérieure en met een aggregaat geschiedenis op zak debuteert Jul als perstekenaar en gaat aan de slag in de media. Hij laat zich opmerken met zijn eerste album, Il faut tuer José Bové, en ontvangt in 2007 de prestigieuze Prix Goscinny. In 2009 wordt Silex and the City, zijn eerste reeks, bewerkt tot tekenfilmserie, en die zal vijf seizoenen lang te zien zijn op Arte. Aan de zijde van Charles Pépin gaat hij de filosofische toer op. La Planète des Sages, Platon la Gaffe, en 50 Nuances de Grecs (dat wordt bewerkt tot serie voor Arte) worden een geweldig succes. Jul is de scenarist van de nieuwe avonturen van Lucky Luke Het beloofde land en Een cowboy in Parijs.

ISBN: 9782884719490 – Softcover – 48 blz – Prijs: € 7,95 – Uitgeverij: Lucky Comics