Recensie: Carpe Diem – Deflo

on

Luc Deflo (1958-2018) debuteerde in 1999 met ‘Naakte zielen’ en ontpopte zich tot een popu­laire en veelzijdige misdaadauteur. In 2008 ontving hij de Hercule Poirotprijs met zijn boek ‘Pitbull’. Hij schreef in totaal 39 boeken en zijn psychologische thrillers worden nog steeds gelezen door vele duizenden lezers. Postuum verschenen, zoals hij dat wenste, nog vier romans van hem. ‘Carpe Diem’ is daarvan de laatste.

Het verhaal

André Degreef woont samen met zijn vrouw Celia, zijn dochter Victoria en de kleinkinderen Cynthia en Jonas op het afgelegen landgoed Carpe Diem in Keerbergen. Wanneer André voetafdrukken in de sneeuw opmerkt, die stoppen aan de achterkant van zijn huis, ruikt hij onraad. De persoon is vanuit het nabijgelegen bos vertrokken en het rare is dat er geen voetstappen terug zijn. Zit er ergens een inbreker in huis? Er zijn nergens sporen van braak, ook niet in de aanpalende paardenstallen.

Er gaat een week voorbij wanneer Pieter Buelens, de ex van Victoria, samen met verzekeringsmakelaar Roger Smekens, langsgaat bij de familie Degreef. Het is de dochter van Roger die haar vriendin Cynthia al een week niet meer op school heeft gezien. De twee mannen komen aan bij de hoeve, die er verlaten bij ligt. 

In de paardenstallen vinden ze de lichamen van André, Celia, Victoria en Cynthia. Zij zijn op beestachtige wijze vermoord. De kleine Jonas wordt dood teruggevonden in de slaapkamer van zijn mama.

De moorden moeten al enkele dagen geleden gebeurd zijn en de meeste sporen zijn reeds gewist. Rechercheur Dirk Deleu van de Mechelse lokale recherche wordt op de zaak gezet en staat voor een moeilijke opdracht. Alles wijst er op dat deze vijfvoudige moord gepleegd is door jaloezie en haat. Samen met zijn partner Nadia Mendonck probeert hij de dader van deze gruwelijke moorden te vinden. 

Welke razernij dreef de dader tot deze gruwelijke slachtpartij? En waarom hield hij de tweejarige Jonas drie dagen langer in leven dan de rest van het gezin?  Al snel komen afpersing, jaloezie en duistere familiegeheimen naar boven. Deleu staat voor de meest raadselachtige en complexe moord van zijn carrière…

© De Boekenkast

‘Carpe Diem’ is een uitstekende psychologische thriller van Luc Deflo. Het verhaal, dat ingedeeld is in 35 korte hoofdstukken, kruipt onder je huid en het liefst van al wil je dit boek in één ruk uitlezen. Deze thriller is niet alleen spannend, bij momenten is het verhaal angstaanjagend en zelfs gruwelijk. 

‘Carpe Diem’ is het laatste boek van de betreurde auteur, die in 2018 de strijd tegen kanker verloor

Deflo heeft het verhaal goed opgebouwd, hij weet de sfeer perfect te beschrijven en mondjesmaat komen we meer te weten wat er eigenlijk gebeurd is. Dat André Degreef weinig vrienden heeft, is een feit. Hij is een arrogante dictator waar iedereen bang voor is. Maar waarom hij en de andere familieleden op gruwelijke wijze vermoord werden, kom je pas te weten in het razend spannend en verrassend plot.

‘Carpe Diem’ is een knap geschreven whodunit. Vanaf de eerste bladzijde is de spanning te snijden en het verhaal blijft verrassen en boeien tot de laatste pagina. Ook de mysterieuze cover is zeker het vermelden waard. Wat De Boekenkast betreft: een absolute aanrader!

ISBN 978-94-6383-039-3 – Paperback – 288 blz – Prijs: € 22,00 – Uitgeverij: Van Halewyck

https://www.pelckmansuitgevers.be/carpe-diem.html#gref