Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp – Jos Vander Velpen

on

Jos Vander Velpen is doctor in de rechten, advocaat aan de balie van Antwerpen en voormalig voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Hij schreef boeken over terrorisme, extreemrechts, mensenrechten, politie en justitie. In 2003 schreef Jos met ‘En wat deed mijn eigen volk? – Breendonk, een kroniek’ een beklijvend boek over wat er zich tijdens Wereldoorlog II in Breendonk afspeelde. Nu ligt er met ‘Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp’ een herwerkte uitgave van het boek uit 2003 in de winkel.

In ‘Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp’ schrijft Jos Vander Velpen het verhaal neer van de gevangenen in Breendonk vanaf 1940 tot 1944. Aan de hand van archiefmateriaal, egodocumenten en talloze getuigenissen schetst de auteur een beeld van wat er zich afspeelde in het Fort van Breendonk. Het resultaat is een fascinerend en aangrijpend portret van het vergeten kamp in Klein-Brabant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten bijna 4000 mensen, zowel Joden, communisten als verzetslui, gevangen in het kamp van Breendonk. Breendonk was officieel een ‘opvangkamp voor asociale elementen’, in werkelijkheid was het een gruwelijk kamp waar gevangenen in onmenselijke omstandigheden leefden.

Voor vele overlevenden was Breendonk erger dan Auschwitz, Mauthausen en Belsen. Het kamp in Breendonk was kleiner dan de andere kampen, waar je met wat geluk even kon verdwijnen in de anonimiteit. In Breendonk daarentegen kenden de SS-bewakers iedereen persoonlijk en was de dood steeds dichterbij. De gevangenen hadden geen naam meer, ze werden gereduceerd tot een nummer.

Vanuit het perspectief van de slachtoffers en met oog voor details beschrijft Vander Velpen het onwaarschijnlijke verhaal dat zich afspeelde in het kamp. Aangrijpende verhalen waarvan er geen enkel verzonnen of geromantiseerd is.  De auteur beschrijft hoe de gevangen werden uitgehongerd, vernederd, geslagen, geschopt en uitgescholden. Het is schrijnend deze waargebeurde verhalen te lezen, wat een mens met een medemens kan doen, echt gruwelijk.

Wat er gebeurd is in Breendonk en zovele andere plaatsen mag nooit vergeten worden. Boeken als ‘Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp’ helpen daarbij. Want jammer genoeg is bij velen Breendonk al een onbekend stukje geschiedenis geworden.

De auteur slaagt erin de verschrikkelijke gebeurtenissen en verhalen zo levendig en aangrijpend neer te schrijven, alsof je zelf de gruwelijke gebeurtenissen meemaakt. Dit boek is echt de moeite waard om te lezen, het is een fascinerend en aangrijpend portret van een vergeten kamp. Door de details, persoonlijke beschrijvingen, emoties en gesprekken krijg je een beeld van het menselijke verhaal dat zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ISBN: 9789462672406 – Paperback – 308 blz – Prijs: € 24,90 – Uitgeverij: EPO

https://www.epo.be/nl/geschiedenis/4648-breendonk-9789462672406.html