Recensie: In de lavabo – Erik Segers

on

Erik Segers is freelance journalist, studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent, schreef kortverhalen en televisiescenario’s en publiceerde een boek over Lode Zielens.

In 2019 richtte hij met Good Stuff! Books zijn eigen uitgeverij op en debuteerde met de roman ‘Ik ging naar de dokter’. Deze unieke, komische roman was zo een succes dat er in juli 2020 al een opvolger in de winkelrekken lag met als titel ‘Een meisje met twee borsten’. Deze roman was nog straffer dan de vorige en werd nog meer bejubeld. En Erik heeft de schrijversmicrobe serieus te pakken, want een paar weken geleden verscheen met ‘In de lavabo’ zijn derde boek. En ik kan je alvast vertellen dat Segers weer alle registers opentrekt in deze roman. Hilariteit alom!

‘In de lavabo’ speelt zich af in de coronatijd. De tweede golf is net voorbij. Het einde van deze nare tijd is nog niet in zicht, want de derde golf ligt al op de loer. We maken kennis met Floris. Hij woont alleen in een huurkamer op de vijfde verdieping van een herenhuis in de stad.  

Door het coronavirus is Floris zo bang om besmet te worden dat hij zijn kamer niet meer durft uit te komen. Al maanden leeft hij in zijn kamer van 20 vierkante meter, met in de hoek een mooie koperen lavabo. Met zijn buurmeisje Fran voert hij af en toe een gesprek op veilige afstand, want uit angst voor besmetting mag zij ook zijn kamer niet betreden. Floris merkt dat er sinds een tijdje vreemde geluiden komen uit de lavabo. Droomt hij of is het echt? Maar de poppen gaan pas echt aan het dansen wanneer zijn buurmeisje op een vreemde manier verdwijnt…

Erik Segers staat bekend voor zijn originele, komische romans. Niet iedereen houdt van dit soort humor, you love it or you hate it. Maar ik kan alvast zeggen dat ik de romans van Erik Segers fantastisch vind.

Zijn eerste roman ‘Ik ging naar de dokter’ speelde zich af in één straat. In de tweede roman was de halve wereldbol de speelarena van de schrijver. En in zijn allernieuwste roman doet het hij nog straffer, want het verhaal speelt zich af in een ruimte van amper 20 vierkante meter: de kamer van Floris. 

Het verhaal is geschreven uit het oogpunt van Floris. Hij beleeft een spannend en hilarisch avontuur in deze bizarre tijd en laat de lezer alle hoeken van zijn kamer zien. Terwijl de gekste dingen gebeuren ligt het coronavirus voortdurend op de loer. Niet alleen het coronavirus, maar ook andere virussen uit zijn verleden. 

Want in zijn jeugdjaren zijn er ook dingen gebeurd die het daglicht niet mogen zien. Eigenlijk begon zijn avontuur al tijdens zijn studententijd toen hij uit volle borst zong :’In de lavabo, o-o, o-o!’.

Vele kleurrijke personages komen langs in het verhaal waaronder Francis, Stan en de drie agenten Bob, Stijn en Sisse. Ook toppers uit vorige romans zoals Frans Karton, Pief, Poef, Paf en dokter De Donder zijn tot groot jolijt weer van de partij. Zelfs de gekste dieren en een sprookjesfiguur passeren de revue en er vallen zelfs lijken uit de kast! 

Met ‘In de lavabo’ is Erik Segers er met verve in geslaagd om een uniek, dolkomisch verhaal neer te pennen vol absurde situaties, met een vleugje erotiek, woordspelingen, en met verwijzingen naar liedjes en naar zijn vorige romans. 

Met zijn rijke fantasie en zijn groot gevoel voor humor krijgt Erik zelfs de grootste pessimist aan het lachen. Ik denk dat het in het hoofd van de auteur één groot doldwaas feest is. De gekste verhalen vloeien uit zijn pen, waarin kleurrijke figuren de gekste dingen beleven. Ik sta ervan versteld waar hij zijn fantasie blijft halen!

‘In de lavabo’ is ideaal leesvoer om je hoofd leeg te maken en even alle zorgen te vergeten. Het enige wat je moet doen is  je verstand op nul zetten en je gewoon laten meevoeren door dit  knotsgekke verhaal. Wedden dat je ervan versteld zal staan welke diepe geheimen er verscholen liggen in een lavabo? Want in een lavabo worden niet alleen haren en zeepresten doorgespoeld met water…

Waarom durft Floris zijn kamer niet uit komen? Is corona de echte reden of zit er meer achter? Wat heeft dit verhaal met zijn fluit te maken? Gaat het om een alarmapparaat, een muziekinstrument, een feestartikel, een lichaamsdeel of een soort glas ? 

Na het lezen van dit boek zal je, wanneer je aan je lavabo staat, met veel plezier terugdenken aan deze roman.  En wie weet zit er in je lavabo met zijn kronkelende buizen ook meer dan dat je op het eerste zicht zou verwachten…

Ik ben alvast benieuwd waar het volgende roman over zal gaan. Hopelijk moeten we niet te lang wachten!

ISBN: 9789082987157 – Paperback – 278 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Good Stuff! Books

http://www.goodstuffbooks.be/lesson/erik-segers-in-de-lavabo/