Recensie: Van In – Episode 4 – Pieter Aspe

on

Vlaanderens succesvolste auteur Pieter Aspe debuteerde in 1995 met ‘Het vierkant van de wraak’, het eerste deel van zijn iconische reeks met de bekende personages Pieter Van In, Hannelore Martens en Guido Versavel. 

Na deze reeks, bestaande uit 39 delen, startte Aspe in 2018 met een nieuwe reeks: ‘Van In’. Commissaris Van In is intussen met pensioen en hij kan zich niet meer herinneren wat er met Hannelore en de kinderen is gebeurd. ‘Van In Episode 4’ is de voortzetting van de reeks die tien boeken zal omvatten. Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde de lange rode draad kunnen ontwarren.

Het verhaal 

Pieter Van In krijgt een telefoontje van Frank Flamand, een rijke industrieel die nog maar een paar maanden te leven heeft. Flamand heeft de hulp van Van In nodig. De Brugse ondernemer heeft geen vrouw en kinderen en wil zijn vermogen niet zomaar wegschenken aan zijn zus, zijn broer en diens kinderen. Niets is voor niets is zijn mening.

Frank Flamand wil dat Van In hem adviseert bij het opmaken van zijn laatste wilsbeschikking. En hij wordt daar rijkelijk voor beloond: Pieter ontvangt er maar liefst 1 miljoen euro voor! 

Met het aanvaarden van het geld wordt hij de zaakgelastigde van Frank en moet hij André, een opdringerige en seksverslaafde dwerg die ook de vertrouwenspersoon van Frank is, helpen met de uitvoering van het testament.

Wanneer Flamand overlijdt, komt de familie bij de notaris te weten wat er in het testament van Frank Flamand staat. De erfgenamen zijn verrast wanneer ze vernemen dat ze opdrachten moeten vervullen om een deel van de erfenis te kunnen bemachtigen…

En dan wordt er nog een dode in een hotel in Blankenberge gevonden. De man blijkt vermoord te zijn. Van In tracht uit te zoeken wie deze man is en waarom hij vermoord werd…

‘Van In Episode 4’ is vanaf de eerste bladzijde boeiend en eindigt in een verrassend, razend spannend plot.

© De Boekenkast

‘Van In Episode 4’ is een uitstekend vervolg in deze reeks rond de gepensioneerde Pieter Van In. Dit vierde deel is opnieuw een geweldige thriller, die zowel spannend als mysterieus is. Steeds opnieuw weet de West-Vlaamse auteur zijn fans te bekoren met een knap geschreven, origineel verhaal met Pieter Van In in de hoofdrol, de ex-commissaris die nog steeds te veel rookt en veel te veel Omers drinkt. Met Rein heeft hij een nieuwe liefde gevonden, maar de hij kan Hannelore en de kinderen niet vergeten.

Hoewel de boeken afzonderlijk te lezen zijn, is het toch aan te raden om alle delen uit de reeks ‘Van In’ te lezen, omdat sommige personages terugkeren en om de rode draad te ontwarren. Want wat er met Hannelore en de kinderen gebeurd is, blijft een groot mysterie dat we waarschijnlijk maar op het einde zullen te weten komen.

ISBN: 9789022337615 – Paperback – 300 blz – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Aspe NV