Recensie: Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder – Stefaan Degand

Acteur Stefaan Degand schreef met ‘Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder’ een aangrijpend boek over zijn leven. Een leven dat tot op heden niet altijd over rozen liep. Acht maanden na zijn moeder overleed, verloor Stefaan zijn vrouw Julie aan een acute bacteriële hersenvliesontsteking. Julie was zwanger van hun tweede kindje, dat het ook niet overleefde. Stefaan en zijn tweejarig dochtertje Mila bleven alleen achter…

‘Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder’ verscheen in oktober 2020 en is inmiddels aan zijn zevende druk. Het is een opmerkelijk boek waarin Degand zowel wild rond zich heen schopt als zeer gevoelig is. 

In het boek, zonder alinea’s en punten, vertelt Stefaan Degand zijn levensverhaal dat begint bij zijn geboorte in 1978 in het West-Vlaamse Wevelgem. Hij vertelt honderduit over zijn jeugd, Stefaan hield van zijn moeder, maar haatte naar school gaan. Het enige wat hem interesseerde was muziek en theater. Hij was dan ook dolgelukkig wanneer hij na de lagere school verhuisde naar Antwerpen en er mocht studeren aan Studio Herman Teirlinck.

In het boek vertelt hij over zijn leven als student. Over cafés, lekker eten, zwarte koffie en sigaretten. Over de liefde, liefdesverdriet en gekwetst worden. Maar ook over koeientong in madeirasaus, de Vierde Symfonie van Brahms en kakken…

‘Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder’ is het debuut als schrijver voor Stefaan Degand. En wat voor een debuut! Hij vertelt zijn levensverhaal oprecht en eerlijk, rauw, onverbloemd en recht uit het hart, zoals we Stefaan kennen. Een boek dat je in één ruk uitleest, soms met een lach op je gezicht, soms met een krop in de keel.

Met dit boek schreef Degand zowel een ode aan het leven als een gemeende ‘fuck’ aan de dood, een boek dat tegelijk oorverdovend luid en ontroerend stil is.

ISBN: 9789463932981 – Hardcover – 190 blz – Prijs: € 22,99 – Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/dag-liefje-met-mila-gaat-het-goed-en-ik-klungel-lekker-verder