Boek in de kijker: Wie knipt de tenen van de reus? – Versjesgroeiboek voor jong en oud

on

Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee! Elk jaar staat poëzie centraal tijdens de laatste week van januari.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. De Poëzieweek start dit jaar op 28 januari en loopt tot 3 februari.

Ook De Boekenkast zet graag de mooiste kinderpoëzie in de spotlights. Vandaag zetten we het boek ‘Wie knipt de tenen van de reus?’ in de kijker.

‘Wie knipt de tenen van een reus?’ is een versjesboek dat 117 gedichten bevat en ingedeeld is in drie grote hoofdstukken: Voor de allerkleinsten (tot 3 jaar), Voor kleuters van 4 tot 5 jaar en Voor kleuters van 5 en 6 jaar.

‘Laatste kusjes zijn het lekkerst’, zeg ik elke avond weer. Na zo’n laatste kusje vraag ik elke avond: ‘Nog een keer?’ Bij het allerlaatste kusje leg ik me beslist niet neer: zelfs het aller-, allerlaatste kusje smaakt naar meer… 

Net als kusjes smaken ook woorden, rijmen en versjes naar meer. De mooiste gedichten voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. 

Duik samen de wondere wereld van woorden in… Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes. 

Jan Smeekens is al jaren liefhebber van poëzie van kinderen. Hij bouwde zijn expertise op als recensent bij de Zeeuwse Courant. Smeekens was ook jurylid bij alle belangrijke kinderboekenprijzen. Jan selecteerde met veel zorg de liefste, grappigste, stoutste en origineelste gedichten voor peuters en kleuters.

In het boek vinden we gedichten van Frank Adam, Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt, Eric Carle, Hans en Monique Hagen, Nannie Kuiper, Geert De Kockere, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Riet Wille en vele anderen. 

Met verrassende illustraties van Ingrid Godon, Kristien Aertssen en Sylvia Weve. ‘Wie knipt de tenen van de reus?’ is het perfecte boek om samen met je peuter of kleuter de magie van taal te ontdekken. 

ISBN: 9789059088283 – Hardcover – 136 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Davidsfonds Infodok