Poëzieweek van 28 januari tot 3 februari 2021 in Vlaanderen en Nederland

on

Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee! Elk jaar staat poëzie centraal tijdens de laatste week van januari.

Het thema van de negende poëzieweek is SAMEN. Poëzie verbindt en voedt ons, het inspireert en brengt ons samen.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.

Door het grote succes werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.

Tijdens de Poëzieweek wordt u naar jaarlijkse gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk. Het Poëziegeschenk voor dit jaar werd geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers. Het thema is ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE.

In het kader van dit thema stellen wij graag enkele kinderboeken voor de poëzieweek aan je voor.

Een stukje van de regenboog – De mooiste kindergedichten uit het afgelopen decennium – selectie door Jan Van Coillie, met illustraties van Sassafras De Bruyn

In ‘Een stukje van de regenboog’ vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020.

Geniet mee van de grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

De gedichten zijn originaliteit, authenticiteit, de juiste spanning tussen herkenbaarheid en vervreemding, en vakmanschap. Ze zijn geordend volgens deze thema’s: letters, woorden, boeken, gevoelens en gedachten, familie, school, de wijde wereld, natuur, dieren, straffe verhalen, slapen gaan en dromen. 

Stuk voor stuk zijn de gedichten origineel en authentiek en spreken ze jong en oud aan door de magische spanning die eigen is aan poëzie.  ‘Een stukje van de regenboog’ is een prachtig boek vol kindergedichten, met betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn Dit boek is geschikt voor lezers vanaf 7 jaar.

Sassafras De Bruyn

Sassafras De Bruyn wist als kind al dat ze later elke dag wilde tekenen. Dus was een carrière als illustratrice niet meer dan logisch. Een droom die in vervulling ging. In Vlaanderen is ze wereldberoemd sinds ‘De mooiste herinnering’ in het programma Iedereen beroemd. Haar tekeningen zijn poëtisch en mysterieus. Ideaal om een poëziebundel te sieren.

Jan Van Coillie

Als kind dook Jan Van Coillie in de verhalen van De Rode Ridder en de sprookjes van de gebroeders Grimm. Later wordt hij de eerste doctor in de kinder- en jeugdliteratuur van ons taalgebied. Elk decennium brengt hij een nieuwe bloemlezing uit met de mooiste Vlaamse en Nederlandse gedichten.

ISBN: 9789002271243 – Hardcover – 208 blz – Prijs: € 29,99 – Uitgeverij: Davidsfonds Infodok

Ik wou dat ik een vogel was

Dit is een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag.

Gevuld met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen!

Met 180 illustraties van Frann Preston-Gannon en 366 gedichten van J.C. Bloem, Imme Dros, Jan Hanlo, Judith Herzberg, Ingmar Heytze, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Lucebert, Hendrik Marsman, Koos Meinderts, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Edward van den Vendel, Bette Westera en vele anderen.

‘Ik wou dat ik een vogel was’ is een prachtig, kwaliteitsvol boek, met leeslintje en linnen rug, met een natuurgedicht voor elke dag van het jaar, zelfs als het een schrikkeljaar is. Een boek dat je in één ruk kunt uitlezen of je kunt er elke dag een gedichtje uit lezen of je kunt het openleggen op de juiste dag en ook je familieleden laten genieten van een dagelijks gedichtje.

‘Ik wou dat ik een vogel was’ is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en is het ideale boek om je (klein)kinderen kennis te laten maken met gedichten. Een topper!

ISBN: 9789021679976 – Hardcover – 336 blz – Prijs: € 39,99 – Uitgeverij: WPG Kindermedia

Wie knipt de tenen van de reus?

‘Wie knipt de tenen van een reus?’ is een versjesboek dat 117 gedichten bevat en ingedeeld is in drie grote hoofdstukken: Voor de allerkleinsten (tot 3 jaar), Voor kleuters van 4 tot 5 jaar en Voor kleuters van 5 en 6 jaar.

‘Laatste kusjes zijn het lekkerst’, zeg ik elke avond weer. Na zo’n laatste kusje vraag ik elke avond: ‘Nog een keer?’ Bij het allerlaatste kusje leg ik me beslist niet neer: zelfs het aller-, allerlaatste kusje smaakt naar meer… 

Net als kusjes smaken ook woorden, rijmen en versjes naar meer. De mooiste gedichten voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. 

Duik samen de wondere wereld van woorden in… Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes. 

Jan Smeekens is al jaren liefhebber van poëzie van kinderen. Hij bouwde zijn expertise op als recensent bij de Zeeuwse Courant. Smeekens was ook jurylid bij alle belangrijke kinderboekenprijzen. Jan selecteerde met veel zorg de liefste, grappigste, stoutste en origineelste gedichten voor peuters en kleuters. Van dichters als Frank Adam, Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt, Eric Carle, Hans en Monique Hagen, Nannie Kuiper, Geert De Kockere, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Riet Wille en vele anderen. 

Met verrassende illustraties van Ingrid Godon, Kristien Aertssen en Sylvia Weve. ‘Wie knipt de tenen van de reus?’ is het perfecte boek om samen met je peuter of kleuter de magie van taal te ontdekken. 

ISBN: 9789059088283 – Hardcover – 136 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Davidsfonds Infodok

De Poëzieweek 2021 is een samenwerking van Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, VVB, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020, Antwerpen Boekenstad, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen en Prijs de Poëzie.