Gezelschapsspel in de kijker: Regenwormen

on

Regenwormen is een leuk en snel dobbelspel voor zowel kinderen als volwassenen. Het spel zit in een compact doosje en kan zowel thuis, op vakantie of onderweg gespeeld worden. Een spelletje Regenwormen duurt zo’n 20 minuten kan met 2 tot 7 spelers gespeeld worden. 

De spelers zijn hongerige kippen die op zoek gaan naar zoveel mogelijk regenwormen. Maar het komt erop aan om niet te gulzig te zijn, want dat kan in je nadeel werken. Wie op het einde de meeste regenwormen heeft verzameld, is de winnaar!

Regenwormen heeft eenvoudige spelregels, het enige wat je moet kunnen is tot 36 tellen.

Het spel bevat 16 stenen met de cijfers 21 tot en met 36. Leg de stenen in volgorde op tafel in een rij. Je speelt het spel met de 8 dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan cijfers van 1 tot 5 en een regenworm.

De jongste speler begint. Hij of zij gooit met de acht dobbelstenen. Vervolgens kiest de speler één symbool (een cijfer of een regenworm) en legt alle dobbelstenen met dit symbool opzij en telt de waarden van de dobbelstenen op. (Een worm is 5 punten waard)

Vervolgens gooit de speler met de overgebleven dobbelstenen opnieuw. Nu kiest hij een ander symbool en legt alle dobbelstenen met dit symbool bij de eerder opzij gelegde dobbelstenen.

Als zijn totaal hoger is dan 20 en hij heeft ten minste één worm opzij gelegd, mag hij de steen met het betreffende getal van tafel pakken. Maar wanneer een andere speler deze steen reeds in zijn bezit heeft, mag hij deze, wanneer hij zichtbaar op de stapel is, afpakken.

Ligt de tegel met de door de speler geworpen waarde niet in de rij en ook niet zichtbaar op de stapel van een medespeler, dan neemt hij de tegel met de eerstvolgende lagere waarde uit de rij. Wanneer de waarde van de opzij gelegde stenen een getal vormt die hij zelf al in zijn bezit heeft, moet hij deze steen helaas inleveren en terugleggen in de rij op tafel. 

Een mislukte worp heb je verder wanneer je op het einde van je beurt geen tegel kunt nemen…

  • omdat de waarde van de opzij gelegde stenen niet hoog genoeg is of omdat er geen worm opzij gelegd is.
  • omdat de speler bij één van zijn worpen uitsluitend symbolen werpt die hij al eerder opzij gelegd heeft.
  • omdat de tegel met de door de speler geworpen waarde niet in de rij en ook niet zichtbaar op de stapel van een medespeler ligt, en de tegel met de eerstvolgende lagere waarde uit de rij er ook niet meer is.

Bij een mislukte worp moet je de bovenste tegel van je stapel terug in de rij leggen. daarna draai je de tegel met de hoogste waarde in de rij om. Wanneer de tegel die je moet terugleggen de hoogste waarde heeft, moet deze niet omgedraaid worden. Wanneer je geen tegel meer hebt, moet er ook geen tegel omgedraaid worden.

Er wordt met de wijzer van de klok mee gespeeld en wanneer er geen tegels meer in de rij liggen, is het spel gedaan. Wie de meeste wormen verzameld heeft, wint!

Regenwormen is een dobbelspel waarmee je met de ganse familie uren zoet mee bent. Eens je de spelregels onder de knie hebt, is het een spelletje waar je niet genoeg van kunt krijgen. Je moet geluk hebben met de dobbelstenen, maar ook tactisch spelen. Want het is de kunst om op tijd te stoppen met het gooien van de dobbelstenen. Neem berekende risico’s in dit spel en verzamel de meeste regenwormen!

REGENWORMEN inhoud:

  • 16 tegels
  • 8 dobbelstenen
  • De spelregels

EAN: 8717249192053 – Prijs: € 14,99 – 2 tot 7 spelers – Leeftijd: Vanaf 6 jaar – Speelduur: ong. 20 minuten – Uitgever en distributeur: 999 Games

Meer info vind je op https://www.999games.nl/regenwormen.html 

Speluitleg op Youtube: