Recensie: De Agatha Christie-kenner – Paul Jacobs

Bij uitgeverij Houtekiet is met ‘De Agatha Christie-kenner’ de nieuwste misdaadroman van Paul Jacobs verschenen. De 72-jarige Jacobs werd na zijn loopbaan als radioproducer bij de VRT voltijds schrijver. Behalve zijn misdaadromans rond de figuur Thomas Breens, publiceerde hij in 2014 zijn autobiografie, ‘Ik moest hier toevallig zijn’. Paul woont en werkt in Mortsel en in Zuid-Frankrijk.

Het verhaal

William Rossin, een gepensioneerde rechter, leest graag detectiveromans en vooral de misdaadverhalen van Agatha Christie. William wil zelf een boek schrijven, maar hij vindt van zichzelf dat hij geen fantasie heeft en daarom gaat hij langs bij misdaadauteur Thomas Breens. Die geeft hem de raad om een verhaal te schrijven over een cold case, een vergeten misdaad.

Rossin kiest voor een oude, nooit opgeloste misdaad uit 1974. Het is niet toevallig dat William voor deze cold case gekozen heeft. Het is de zaak waarin zijn grootvader, Jack Lemonnier, de dood vond in een ravijn in de provincie Namen. Jack zou van de rots geduwd zijn door Patrick Deberdts, de minnaar van Jack’s vrouw Isabelle. Patrick werd samen met Isabelle voor het gerecht gedaagd, maar vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. 

De gepensioneerde rechter wil eindelijk de waarheid te ontdekken wat er met zijn grootvader gebeurd is. Hij is ervan overtuigd dat die vermoord werd. William weet Thomas Breens en diens vriendin Kristien te overtuigen om mee te werken aan zijn zoektocht naar het verleden.

Het onderzoek brengt hen naar de Fondry des Chiens in Nismes, daar waar Jack Lemonnier het leven liet. Vervolgens trekken ze naar Zuid-Frankrijk. Daar starten ze een zoektocht naar Isabelle, de stiefgrootmoeder van William. William wil kost wat kost wraak nemen op Isabelle en haar toenmalige minnaar. Thomas en Kristien zitten zonder het te beseffen verwikkeld in een zaak die gaat over geld, liefde, ontrouw en verraad…

Zal William Rossin de waarheid achter de dood van zijn grootvader kunnen onthullen? En welke geheimen komen er nog aan het licht? En dan is er nog de dood van tekenaar Carry Blendenburg. Die werd vermoord teruggevonden in zijn uitgebrande bungalow in de Kempen. Heeft deze zaak iets te maken met de cold case uit 1974?

‘De Agatha Christie-kenner’ is een whodunit die op geen enkel moment verveelt, die zeer beeldend geschreven is door Paul Jacobs , waarin oude geheimen aan het licht komen…

‘De Agatha Christie-kenner’ is een uitstekende misdaadroman van Paul Jacobs. Het verhaal is onderhoudend en met een vlotte pen geschreven, vol spanning en avontuur en voorzien van een verrassend en ingenieus in elkaar gestoken plot. De auteur heeft het verhaal zo geschreven alsof het wordt verteld door Thomas Breens.

Dat Paul Jacobs kind aan huis in Zuid-Frankrijk, ontdek je direct in zijn boek. De plaatsen zijn zo beschreven alsof je zelf rondwandelt in la douce France. 

Liefhebbers van misdaadromans kan ik zeker dit nieuwste boek van Paul Jacobs aanbevelen. Het boek is ingedeeld in 70 korte hoofdstukken, die steeds verrassend en vol mysterie eindigen en je als lezer aanzet om het volgende hoofdstuk te lezen. Zonder dat je het beseft, lees je dit boek in een ruk uit!

ISBN: 9789089249111 – Paperback – 294 blz – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Houtekiet

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-agatha-christie-kenner