Gezelschapsspel in de kijker: Exit – De Vlucht naar het Onbekende

on

‘Exit’ is een escape room spel van 999 Games waarin je samen met je medespelers probeert te ontsnappen uit een bepaalde locatie. Je moet allerlei soorten raadsels oplossen en terwijl je het spel speelt, krijg je het gevoel dat je in een echte escape room zit. 

Je kunt ‘Exit’ alleen of met maximum vier spelers spelen. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 10 tot 99 jaar en duurt ongeveer 45 à 90 minuten. Let op: omdat spelmateriaal beschreven, gevouwen en afgescheurd moet worden, kun je het spel slechts eenmaal spelen. Gelukkig zijn er bij 999 Games inmiddels 14 verschillende Exit-spellen uitgebracht met allen verschillende scenario’s en locaties.

In deze spellen worden raadsels, puzzels en tips verwerkt in opdrachten die je moet volbrengen om het spel uit te spelen. Elk spel heeft een eigen verhaallijn, dat zich door het hele spel afspeelt. Wij speelden het spel ‘De Vlucht naar het Onbekende’.

In ‘De Vlucht naar het Onbekende’ vormen de spelers de bemanning van een passagiersvliegtuig dat op weg is naar Barbados. Plotseling komen ze in een onweer terecht. De wolken zijn bijna zwart, steeds weer verlichten zware bliksemschichten de duisternis en de regen teistert het toestel. Er gaan er alarmlichten af, water dringt het toestel binnen en delen van de techniek vallen uit. Zal het de spelers lukken om het vliegtuig te repareren en het veilig aan de grond te zetten? Het zal snel moeten gaan want de tijd tikt genadeloos weg…

Het spel begin je met het boekje en de decodeerschijf op tafel te leggen. Druk de vier afzonderlijke delen uit de stanstableaus en leg deze samen met het vel Safety Cards en de spiegelkaart aan de rand van de tafel. Deze heb je later in het spel nodig.

In ‘De Vlucht naar het Onbekende’ zitten 87 kaarten, verdeeld in 26 raadselkaarten, 31 oplossingskaarten en 30 hulpkaarten. Sorteer de kaarten en leg ze zodanig dat er drie verschillende stapels op tafel liggen.

Raadselkaarten zijn de kaarten waarop het raadsel of de puzzel staat. Op de achterkant van deze kaarten staat een letter. Op deze manier weet je welke raadselkaart je moet pakken.

Oplossingskaarten zijn de kaarten die je mag pakken als je een raadsel of puzzel hebt opgelost. Als je met de decodeerschijf een code draait, komt er een nummer tevoorschijn dat je op de achterkant van oplossingskaarten terugvindt. Deze mag je dan pakken. Heb je een verkeerde code gedraaid, dan zal dat op de oplossingskaart te zien zijn!

En hulpkaarten zijn kaarten die er voor je zijn wanneer je bij een raadsel vastloopt. Voor elk raadsel heb je meestal 3 hulpkaarten. De eerste hulpkaart geeft je een kleine tip om het raadsel op te lossen. Kom je er nog niet uit, dan kun je de tweede hulpkaart gebruiken waarop een nog grotere hint staat. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan kun je de derde hulpkaart gebruiken waarop zo goed als het antwoord staat.

Dit spel bevat geen speelbord. Je moet alles zelf ontdekken, uitvinden en ontcijferen. Het komt erop aan om samen in een zo kort mogelijke tijd het vliegtuig te redden. Start de stopwatch en los alle raadsels op, en dat zijn er veel…want anders zal je nooit kunnen ontsnappen uit dit razend spannend spel! 

Het spel eindigt wanneer het laatste raadsel is opgelost en het vliegtuig veilig geland is. Wil je weten hoe goed je gepuzzeld hebt, kijk dan op de tabel in het bijhorend boekje. Vergeet na afloop niet de oorkonde in te vullen!

‘Exit’ is uitstekend spel waarin je alleen of met medespelers een uniek en spannend avontuur beleeft. Net zoals bij een echte escape room probeer je te ontsnappen uit een gevaarlijke situatie. Probeer aan de hand van een boekje, kaarten, een decodeerschijf en enkele andere zaken oplossingen te vinden om zo snel mogelijk het spel te kunnen beëindigen. Er zijn 14 varianten van dit spel en geen twee raadsels zijn hetzelfde. Spanning verzekerd met dit uitstekend spel!

Ik heb samen met enkele vrienden het spel gespeeld en kan zeggen dat ‘Exit’  het een toppertje is. En wij vinden dat niet alleen, want het werd in 2018 bekroond tot Winnaar Speelgoed van het Jaar. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar, voor zowel beginners als meer gevorderde spelers. Aangezien wij beginners zijn, was ‘De Vlucht naar het Onbekende’  een uitstekende keuze. Dit spel heeft een moeilijkheidsgradatie van twee. (De moeilijkste spellen zijn van niveau vier).

Voor je begint aan ‘Exit’ is het aan te raden het spelverloop zeer aandachtig te lezen in het boekje dat je in de doos vindt. Volg de instructies nauwgezet en wees snel! 

Een ‘Exit’-spel spelen is een unieke ervaring. Je voelt zo de sfeer van een escape room, maar dan bij je thuis. Dit spel zorgt voor de nodige dosis spanning en is vooral geschikt voor zij die houden van puzzelen en raadsels oplossen.

EXIT~ De Vlucht naar het Onbekende – Inhoud:

  • 1 decodeerschijf
  • 87 kaarten
  • 4 uitzonderlijke delen
  • 1 vel, 1 spiegelkaart
  • 1 boek
  • de spelregels

EXIT~ De Vlucht naar het Onbekende – EAN: 8719214428617 –  Prijs: € 14,99 –  1 tot 4 spelers -Leeftijd: vanaf 10 jaar – Speelduur: ong. 45 à 90 minuten – Uitgever en distributeur: 999 Games

https://www.999games.nl/exit-de-vlucht-naar-het-onbekende.html

Lees meer over ‘Exit’ op https://www.999games.nl/exit/index.html#hide2