Recensie: Mademoiselle J – Ik zal nooit trouwen – Verron & Sente

on

‘Ik zal nooit trouwen’ is het tweede deel uit de stripreeks ‘Mademoiselle J’  van Yves Sente en Laurent Verron. Na het eerste deel ’Ze noemden hem rooie’ gaat het verhaal verder over het leven van Juliette De Sainteloi. Deze reeks bevat een steengoed scenario en prachtige tekeningen en is tevens een hommage aan Robbedoes en zijn bedenker Robert Velter (Rob-Vel).

Het verhaal van ‘Ik zal nooit trouwen’ begint in 1937. Juliette De Sainteloi is inmiddels een 21-jarige jonge vrouw. Ze komt uit een gegoede familie, haar vader is de baas van de Compagnie Générale Transatlantique, en ze komt niets tekort. Maar het leven van Juliette is niet altijd rooskleurig: ze is haar moeder verloren en ze lijdt aan hartfalen, waarvoor ze haar leven lang medicijnen moet slikken.

Ze wil dolgraag journaliste worden, maar haar vader Henri ziet het niet zitten. Maar wanneer Juliette haar diploma behaalt, gaat ze toch op zoek naar een job als journaliste.

Henri De Sainteloi, die ondertussen een eigen vrachtbedrijf heeft gesticht, krijgt van zijn zakenpartner Gustave Noirhomme een voorstel dat hij moeilijk kan weigeren. Herr Ernst Von Riblach, de vertrouwensman van Hitler op gebied van burgerzeevaart, deed Gustave een interessant aanbod: de Duitsers willen veel geld investeren in de Compagnie van de Vijf Oceanen en Hitler wil zelfs het dubbele geven van de waarde van de aandelen.

Noirhomme vindt dat ze dit financieel aantrekkelijk aanbod in deze crisistijden moeilijk kunnen afslaan. De Sainteloi vindt het een mooi gebaar van Hitler, maar wil er eerst met zijn dochter Juliette over spreken. Zij is nu meerderjarig en en heeft beslissingsrecht over de aandelen die ze van haar moeder heeft geërfd. 

Juliette wil onder geen beding zaken doen met de nazi’s. Maar Noirhomme legt zich niet zomaar neer bij de beslissing van Juliette. Het blijkt al snel dat hij tot alles in staat is om Juliette te dwingen haar aandelen af te staan aan de nazi’s…

ISBN: 9789031439041 – Hardcover – 64 blz – Prijs: € 19,95 – Uitgeverij: Dupuis