Gezelschapsspel in de kijker: Stay Cool

on

‘Stay Cool’ is een gezelschapsspel van 999 games waarbij je vragen moet beantwoorden van twee medespelers. Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 7 spelers en wie de meeste vragen kan beantwoorden én goed kan multitasken, wint!

Het spel ‘Stay Cool’ bevat 1 zandloper, 1 zandloperkaart, 7 letterdobbelstenen, 50 kaarten met 1000 verbale vragen en 50 kaarten met 500 geschreven vragen. 

De spelregels zijn eenvoudig en het spel wordt in drie rondes gespeeld. 

Ronde 1

Wie aan de beurt is de actieve speler. Die krijgt van twee medespelers, de verbale ondervrager en de geschreven ondervrager, vragen afgevuurd. De vragen worden om en om gesteld, maar de volgorde van je antwoorden bepaal je zelf. 

  • Zodra de eerste vraag gesteld is, draait de speler die de tijd bijhoudt, de zandloper op veld 1 van de zandloperkaart om. De speler heeft 30 seconden de tijd om zoveel mogelijk juiste antwoorden te geven. Is het antwoord fout, dan stelt de ondervrager de vraag opnieuw. 
  • De actieve speler mag een vraag overslaan. Deze wordt als correct antwoord beschouwd, maar de zandloper wordt direct naar het volgende veld op de zandloperkaart verplaatst, en dit zonder deze om te draaien.
  • De zandloper kan drie keer omgedraaid worden, dus in totaal heeft de actieve speler twee minuten tijd per ronde. Let op: de twee ondervragers moeten er voor zorgen dat ze niet op hetzelfde moment praten.
  • Op het einde van de ronde telt de actieve speler zijn punten. Hij moet daarvoor de score van zijn geschreven vragen vermenigvuldigen met die van de verbale vragen. De score vind je op de kaart in de zwarte cirkel, links van de laatste correct beantwoorde vraag.

Ronde 2

Wanneer alle spelers aan de beurt zijn geweest begint ronde 2.  Ronde 2 is gelijk aan ronde 1, alleen moet de actieve speler nu zelf de zandloper in het oog houden en voordat deze volledig is doorgelopen zegt hij ‘Zandloper!’. De speler die de tijd bijhoudt zal dan de zandloper omdraaien. Vergeet de actieve speler dit te zeggen en is de zandloper volledig doorgelopen, dan is zijn beurt direct voorbij. De puntentelling is ook gelijk aan ronde 1.

Ronde3

In ronde 3 zijn de spelregels opnieuw hetzelfde, met 1 wijziging. Wie de tijd bijhoudt, moet nu de zandloper verbergen achter de doos. De actieve speler moet nu zelf inschatten wanneer de tijd bijna verstreken is en het tijd is om de zandloper om te draaien. Is de zandloper volledig doorgelopen voor hij ‘Zandloper!’ zegt, dan is zijn beurt direct voorbij. Ook in deze derde ronde is de puntentelling gelijk aan ronde 1. De punten van de drie rondes worden samengeteld en wie de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar!

‘Stay Cool’ is een uitermate leuk spel voor spelers vanaf 12 jaar en een spelletje duurt ongeveer 25 minuten. Het lijkt een eenvoudig spelletje, maar het is een hectisch spel dat veel concentratie het vergt. Alvorens te beginnen spelen is het raadzaam om de spelregels, die je in de doos terugvindt, aandachtig te lezen.

Zet je grijze hersencellen aan het werk en beantwoord zo veel mogelijk vragen. De vragen zijn eenvoudig, het zijn zowel alledaagse als persoonlijke vragen, maar er zijn ook behendigheids- of snelheidsopdrachten. En naast de vragen is er nog de zandloper…

Amusement verzekerd met dit steengoed gezelschapsspel. En dat is niet alleen ons oordeel, want ‘Stay Cool’ werd bekroond tot Speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 12 t/m 17 jaar. 

‘Stay Cool’ is het perfecte spel om samen met vrienden of familie te spelen tijdens een spelletjesavond. Wie houdt er het hoofd het meeste koel en is zowel scherpzinnig als behendig? Er wordt steeds gezegd dat mannen niet kunnen multitasken, aan hen om met dit gezelschapsspel te bewijzen dat ze dat wel kunnen!

Inhoud:

  • 50 blauwgroene kaarten (1000 verbale vragen)
  • 50 rode kaarten (500 geschreven vragen)
  • 7 letterdobbelstenen
  • 1 zandloper (30 seconden)
  • 1 zandloperkaart
  • De spelregels

 EAN: 8719214428709 –  Prijs: € 24,99 –  3 tot 7 spelers – Leeftijd: vanaf 12 tot 99 jaar – Speelduur: ong. 25 minuten – Uitgever en distributeur: 999 Games

https://www.999games.nl/stay-cool.html

Speluitleg op YouTube:

Advertentie