Recensie: Straks doet het geen pijn meer – Dirk Bracke

on

Het bekende regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah gaat, na het succes van ‘Black’ in 2015, met  ‘Straks doet het geen pijn meer’ opnieuw een boek van Dirk Bracke verfilmen. De film wordt geschreven door Bulle Decarpentries en Adil El Arbi. De opnames staan ​​gepland voor 2022. 

Adil El Arbi, Dirk Braecke en Bilall Fallah op de Boekenbeurs in 2014.

‘Straks doet het geen pijn meer’ van de Stekense jeugdauteur Dirk Bracke verscheen op 20 augustus 2001 en is nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel. Wij van De Boekenkast zetten bij deze gelegenheid graag het boek nogmaals in de kijker.

Straks doet het geen pijn meer

Het verhaal gaat over Friedl, een 14-jarig meisje uit een gezin van drie kinderen. Haar ouders zijn gescheiden en de weekends bracht ze door bij haar papa. Op het eerste zicht is Friedl een vrolijke puber, maar ze draagt een groot geheim met zich mee. Via flashbacks komen we te weten wat dat geheim is.

De kleine Friedl is de lieveling van haar papa. Ze wordt overstelpt met cadeautjes en complimenten. Ze vindt hem de beste, de aardigste en de liefste papa ter wereld.

Maar wanneer haar oudere broer en zus besluiten om vanaf hun twaalfde niet meer hun papa te bezoeken, begint de hel voor Friedl. Haar papa begint met haar te strelen en knuffelen, wat uiteindelijk ontaardt in een verkrachting. En het blijft niet bij die ene keer. Haar papa wil dat zijn dochtertje hem zo graag ziet als mama en verkracht haar telkens weer opnieuw…

Friedl heeft een relatie met Stef, maar ze durft hem niet zeggen wat er gebeurd is. Ze beseft dat ze het ooit eens aan hem moet zeggen, maar vindt nooit het geschikte moment. Friedl wordt heen en weer geslingerd tussen haar eigen onzekerheid en schuldgevoelens. Uiteindelijk vindt ze de moed om de emotionele chantage van haar vader te doorbreken…

‘Straks doet het geen pijn meer’ is een indringende jeugdroman over een zwaar onderwerp. Het boek is jammer genoeg geen fictie, de auteur baseerde het verhaal op een persoonlijke getuigenis. Je voelt als lezer de onmacht, de schaamte en het verdriet van het arme meisje. Jammer genoeg gebeuren deze toestanden de dag van vandaag nog steeds, en deze gedachte maakt een mens boos. 

Dirk Bracke heeft het verhaal over kindermisbruik openhartig geschreven. Hij is er in geslaagd om dit moeilijk thema leesbaar en bespreekbaar te maken voor lezers vanaf 14 jaar. Het boek is intussen aan zijn zevende druk en is verkrijgbaar in de boekhandel.

‘Straks doet het geen pijn meer’ werd bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en Limburg.

Naast het heugelijke nieuws dat ‘Straks doet het geen pijn meer’ verfilmd wordt , heeft Dirk Bracke minder prettig nieuws: door gezondheidsredenen stopt hij met schrijven. Dirk kan zich niet meer genoeg concentreren om nog te schrijven, en moet er noodgedwongen mee ophouden. We wensen DIrk het allerbeste toe!

ISBN: 9789059080102 – Hardcover – 172 blz – Prijs: € 16,95 – Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok