Recensie: De Zeven Zussen – Lucinda Riley

on

Fantastisch nieuws voor de fans van De Zeven Zussen boekenserie. Binnen exact 10 weken, op 6 mei 2021, verschijnt  in Vlaanderen en Nederland  ‘De Zevende Zus’, het laatste deel van deze prachtige reeks. Dat is voor Xander uitgeverij een wereldprimeur. In andere landen zoals Italië, Engeland en Duitsland zal deze roman later dit jaar verschijnen.

Toen in 2014 het eerste deel van de serie verscheen onder de titel ‘The Seven Sisters’ had auteur Lucinda Riley zelf nooit verwacht dat het zo een succes ging worden. De Zeven Zussen serie verkoopt als warme broodjes en staat wereldwijd bovenaan de bestsellerlijsten. Dankzij uitgeverij Xander werd in 2017 de eerste roman naar het Nederlands vertaald en uitgebracht onder de titel ’De Zeven Zussen’. Alleen al in Nederland en België gingen er bijna twee miljoen exemplaren over de toonbank!

Maar nu de fans wachten tot de wereldprimeur van het laatste deel, is het leuk om de vorige romans uit deze serie te lezen. De Boekenkast zet alvast de eerste roman ‘De Zeven Zussen’, die drie jaar later al in de achtentwintigste druk verschenen is, terug in de kijker. 

In ‘De Zeven Zussen’ neemt Lucinda Riley je mee naar Zwitserland. Daar woont Pa Salt met zijn zes dochters in het prachtige kasteel Atlantis, met privéstrand, aan het Meer van Genève.

Jaren geleden adopteerde de alleenstaande man van middelbare leeftijd zes baby meisjes. Hij haalde de baby’s uit de vier windstreken en nam hen mee naar zijn kasteel.  Hij noemde de meisjes naar de sterren van zijn favoriete sterrengroep De Zeven Zusters en gaf ze samen met de hulp van verzorgster Marina (Ma) een warme thuis.

De baby’s groeiden op tot echte jongedames en hebben ieder hun weg gevonden in het leven. De enige dochter die op het landgoed is blijven wonen is Maia, de oudste. Zij woont er in het paviljoen en werkt als vertaalster.

Wanneer Maia op vakantie is in Londen, krijgt ze een telefoon van Ma dat haar vader plotseling overleden is. Maia’s wereld staat stil en ze reist terug naar Zwitserland naar haar ouderlijk huis, waar alle zussen bij elkaar komen om hun lieve vader te begraven.

De zes rouwende zussen krijgen na het voorlezen van zijn testament elk een enveloppe van Pa Salt’s advocaat. De enveloppe bevat een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst, die ze mogen openen zodra ze er klaar voor zijn. 

Maia is de eerste die de envelop opent, die naast een brief ook een driehoekig tegeltje bevat. Volgens de aanwijzingen zou haar roots in Rio de Janeiro liggen. Wanneer ze een onverwacht telefoontje krijgt van iemand uit haar verleden die ze niet wil zien, beslist ze om een last-minute ticket naar Rio de Janeiro te kopen. Haar zoektocht koppelt ze aan een ontmoeting met schrijver Floriano, waarvoor ze een roman aan het vertalen is.

Floriano is niet alleen schrijver maar ook historicus en wil haar helpen met haar zoektocht naar het verleden. De weinige aanwijzingen die ze heeft brengen haar naar een oud huis waar een stervende, oude vrouw en haar dienstmeisje Yara wonen, en voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld en de roaring twenties in Parijs. Maar zal zij er in slagen haar ware identiteit te achterhalen?

De Zeven Zussen serie is een echte hype. Ik kende de boeken, maar had nog geen enkele roman uit deze serie gelezen en vroeg mij af wat er zo speciaal aan was en besloot om de eerste roman te lezen. 

Vanaf de eerste pagina snapte ik waarom dit het best verkochte boek uit 2018 en 2019 is. Lucinda Riley is een geboren verhalenvertelster. Vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal dat op geen enkel moment verveelt. Lucinda weet perfect wat de lezers willen: een goed en geloofwaardig verhaal met een vleugje romantiek, drama en historie, dat zich afspeelt in een sprookjesachtige setting met personages van vlees en bloed. Lucinda Riley schrijft zo vlot en levendig dat het aanvoelt alsof je alles zelf meebeleeft.

Dit prachtige verhaal bestaat uit twee verhaallijnen. In de eerste verhaallijn maken we kennis met Maia, die net haar vader verloren heeft en op zoek gaat naar haar roots. In de tweede verhaallijn vertelt Izabela, die in Rio woont en niet lang meer te leven heeft, haar verhaal dat zich afspeelt in het heden en het verleden.

In afwisselende hoofdstukken komen beide vrouwen aan het woord, die meer met elkaar gemeen dat ze op het eerste zicht denken. Beiden hebben ze onmogelijke keuzes moeten maken, die hen tot op de dag van vandaag nog veel pijn bezorgen.

In deze roman verweeft de auteur fictie en geschiedenis naadloos ineen. Het boek is losjes gebaseerd op de mythe van de Zeven Zusters of de Plejaden, het welbekende gesternte naast de beroemde Gordel van Orion. 

Ook een stukje geschiedenis van Rio komt aan bod, namelijk het iconische standbeeld ‘Christus de Verlosser’ dat bovenop de berg Corcovado staat in Rio de Janeiro. De auteur heeft het verhaal rond de historische figuren zoals de Pools-Franse beeldhouwer Paul Landowski en Heitor Da Silva Costa, de ontwerper van Christus de verlosser, het beeld dat behoort tot de zeven wereldwonderen, heen verzonnen.

‘De Zeven Zussen’ is de moeite waard om te lezen. Lucinda Riley schreef een realistisch verhaal over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Het is een boek dat geen enkele lezer onberoerd zal laten. Dit lijvig boek van 569 bladzijden verslind je in no-time. Kortom deze serie is een must-read!

ISBN: 9789401609371 – Paperback – 569 blz – Prijs: € 12,99 – Uitgeverij: Xander

www.xanderuitgevers.nl/boeken/zeven-zussen-lucinda-riley/