Recensie: Nachtschuim – Koen Strobbe

Koen Strobbe schreef de afgelopen jaren een aantal succesvolle thrillers. Zo werd hij in 2015 een van de drie winnaars van de eerste Pieter Aspe Award en won in 2016 de Fred Braeckman-award, de prijs voor het beste debuut. In 2019 verscheen met ‘Hotel Solitude’ zijn eerste psychologische roman. Sinds kort ligt zijn tweede roman ‘Nachtschuim’ in de winkel.

Het verhaal

Jeroom Claassen heeft een doctoraatsthesis geschreven over Nico Den Donder, een cultdichter die slechts 10 gedichten heeft uitgebracht. Hij heeft hem de voorbije twee jaar geïnterviewd en heeft een hechte band met de dichter gecreëerd.

Jeroom is gefascineerd door het werk van Den Donder en schrijft een biografie over Nico, die een van de grootste dichters van het land is.

Den Donder heeft jaren in een steenhouwerij gewerkt en op zijn sterfbed vertelt hij tegen Jeroom dat er nog 20 onuitgegeven gedichten van hem zijn, goed verscholen aan de onderkant van een reeks grafzerken op het Schoonselhof in Antwerpen.

Claassen droomt ervan om de gedichten te vinden en zo te kunnen uitpakken met onbekend werk van de dichter. Zijn vondst zou niet alleen Den Donder bekender maken, Jeroom zou naam kunnen maken in de literaire en academische wereld.

‘s Nachts trekt Claassen naar het Schoonselhof met een slijpschijf en enkele beitels, op zoek naar de gedichten onder de arduinen gedenkstenen. Maar dat is geen sinecure, het Schoonselhof is meer dan 80 hectare groot en hij heeft geen enkele aanwijzing waar de bewuste graven zich bevinden. Zijn er überhaupt wel gedichten te vinden op de Antwerpse begraafplaats? Sprak Den Donder de waarheid of raaskalde Jerooms vriend?

Het wordt een zowel uitzichtloze als misdadige zoektocht voor Jeroom Claassen. Hij komt terecht in een rollercoaster van emoties en gebeurtenissen, die zijn leven veranderen in een avontuur vol verrassingen en nachtmerries…

© De Boekenkast

‘Nachtschuim’ is een uitstekende roman van Koen Strobbe, met een goed verhaal waarin altijd iets te beleven valt en zodoende op geen enkel moment verveelt.

De auteur heeft met Jeroom Claassen een figuur gecreëerd waar je, ondanks al zijn fouten en gebreken (hebben we die niet allemaal?), toch sympathie voor hebt. Als lezer ben je steeds benieuwd wat er komen zal en of Jeroom zich uit zijn zoveelste hachelijke situatie weet te redden.

Naast het verhaal over de zoektocht naar de gedichten komen we meer te weten over Jerooms liefde voor zijn moeder, zijn moeilijke relatie met zijn vader, zijn problemen met professor Kooyberghs en collega Swijffels op de universiteit, zijn knipperlichtrelatie met zijn vriendin Ditte, zijn obsessie en zijn drankprobleem. Ook moet hij van zijn vader naar een psychiater gaan en komt hij terecht in een Dockworkers Dinner… 

‘Nachtschuim’ is een psychologische roman die boeit van begin tot einde, meer dan 300 bladzijden leesplezier gegarandeerd. Een aanrader!

ISBN: 9789463933667 – Softcover met flappen – 336 blz – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/nachtschuim