Boek in de kijker: Het geheime kistje van Elle – Aline van Wijnen

on

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman ‘Halsoverkop’ nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen ‘Liefde met gebruiksaanwijzing’. Bij uitgeverij Boekerij verscheen in 2020 haar feelgoodroman ‘Bestemming geluk’ en sinds kort ligt er met ‘Het geheime kistje van Elle’ haar eerste historische roman in de winkel.

Om haar oorlogsverleden te vergeten veranderde ze haar naam. Maar niets blijft voor eeuwig verborgen.

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella  getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

‘Het geheime kistje van Elle’ bevat een aangrijpend familieverhaal waarin een jonge vrouw ontdekt wie haar oma werkelijk was, waardoor ze ook zichzelf beter leert kennen.

Het boek is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal en bevat twee verhaallijnen die uiteindelijk mooi in elkaar vloeien. ‘Het geheime kistje van Elle’ is een boek waar je als lezer stil van wordt en doet nadenken over de waanzin van de oorlog. Een must read voor zij die houden van boeken als ‘De nachtegaal’ van Kristin Hannah, ‘Bloemen voor mijn dochter’ van Sarah Jio en ‘Het familieportret’ van Jenna Blum.

ISBN: 9789022591857 – Paperback – 366 blz – Prijs: € 18,99 – Uitgeverij: Boekerij

https://www.boekerij.nl/producten/het-geheime-kistje-van-elle-9789022591857