Recensie: Het Dorp van de Zwaluwen – Marc De Bel

on

Marc De Bel is een van Vlaanderens succesvolste jeugdauteurs en schrijft boeken voor zowel kleuters, kinderen van de lagere school, de jeugd vanaf 12 jaar, jongvolwassenen als voor volwassenen. Met ‘Het Dorp van de Zwaluwen’ heeft de auteur uit Kruisem zijn 180ste boek geschreven. Deze young adult-roman speelt zich af in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane, op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal begint op zaterdag 10 juni 1944, 13.05 uur (Duitse tijd). We maken kennis met vier jonge mensen die allen wonen in Oradour-sur-Glane, een afgelegen, idyllisch dorpje midden in Frankrijk waar het vredig leven is, ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Zo is er Roger, de achtjarige onverbeterlijke belhamel van het dorp, die verlangt al om straks met Marcel en zijn andere vriendjes te gaan zwemmen in de rivier. Robert, de achttienjarige middenvelder van Union Sportive d’Oradour, kijkt, in tegenstelling tot zijn oudere clubmakker Armand, die bij een vorige wedstrijd een been brak, vol spanning uit naar de wedstrijd van morgen. En dan is er nog Mademoiselle Denise, de onderwijzeres van het dorp, die vandaag vierentwintig jaar wordt.

De hele oorlog lang hebben de inwoners van Oradour-sur-Glane geen soldaat gezien en na de landing in Normandië is iedereen ervan overtuigd dat WO II op zijn einde loopt. Het belooft die zaterdag in juni een dag te worden zoals alle andere dagen, tot er om 13.50 uur Duitse soldaten het dorp binnenvallen. De SS’ers verzamelen alle inwoners van het dorp op het marktplein en meer dan 100 moffen houden hen onder schot. 

De Duitse soldaten vermoeden dat er in het dorp een wapendepot van het verzet is. Omdat er in Oradour geen verzetsstrijders zijn en er ook geen wapendepot is, zijn de meeste inwoners opgelucht en hopen dat de Duitsers snel hun dorp zullen verlaten.

Maar dan worden de vrouwen en kinderen weggeleid en de mannen in groepjes ingedeeld. Wat volgt is een ware nachtmerrie voor de inwoners van Oradour-sur-Glane. Hun huizen worden geplunderd en in brand gestoken. De SS’ers schieten zowel mensen als dieren in koelen bloede neer, slechts enkelingen kunnen ontsnappen aan deze gruwel…

“Warum? Hier ist kein Warum.”

‘Het Dorp van de Zwaluwen’ is gebaseerd op getuigenissen van de weinigen die met veel geluk deze gruwelijke feiten hebben overleefd. Het boek bevat een pakkend verhaal dat je naar de keel grijpt. Als lezer voel je zo het verdriet, de pijn, de haat en de machteloosheid van zowel Denise, Armand, Roger en Robert als hun familie en vrienden.

Marc De Bel heeft met ‘Het Dorp van de Zwaluwen’ een roman geschreven voor zowel jong adults als volwassenen. Een boek dat iedereen zou moeten lezen, om te beseffen welke gebeurtenissen de mensen moesten ondergaan en hoe vele onschuldigen, zowel jong als oud, koelbloedig vermoord werden door de genadeloze Duitse militairen.

Naast het verhaal bevat het boek een twintigtal foto’s van het dorp en haar inwoners.

Marc De Bel is een zeer gewaardeerd schrijver die al vele prijzen en onderscheidingen won in zijn carrière. Ik ben ervan overtuigd dat ook zijn nieuwste boek bekroond zal worden!

ISBN 978-94-6383-309-7 – Paperback – 200 blz – Prijs: € 17,50 – Uitgeverij: Pelckmans

https://www.pelckmansuitgevers.be/het-dorp-van-de-zwaluwen.html