Recensie: Sint-Niklaas – Delphine, twee kangoeroes en honderdduizend garageboxen – Johan de Vos

on
© De Boekenkast

Johan de Vos schreef in 2017 met ‘Het boek van Sint-Niklaas’ een boek over de Wase hoofdstad. Vier jaar later heeft hij met ‘Sint-Niklaas’ opnieuw een boek geschreven over zijn stad.

Johan wandelde in 2020 dagelijks door de stad en schreef in 58 korte verhalen zijn ervaringen over die wandelingen. Hij keek, luisterde, verkende en fotografeerde Sint-Niklaas, die net als de rest van de wereld kreunde onder de coronacrisis.

“Het vuil van de straat is de spiegel van de samenleving.” 

De auteur heeft het in zijn boek over o.a. de Grote Markt, de Parklaan, de Blokken van Amelinckx, de meer dan 100.000 garageboxen die de stad telt, het Hendrik Heymanplein, de vroegere brasserie Den Antus, twee kangoeroes, de wijk Tereken, de Marokkaanse moskee, de Stationsstraat en de Hel van Sint-Niklaas…

Ook interviewde hij mensen die hij op zijn wandelingen ontmoette en nam foto’s die terug te vinden zijn in het boek.

“Een Sint-Niklazenaar zoekt geen contact en slaat geen praatje. Dat is iets voor Limburgers.”

Johan de Vos zegt waarover het gaat in zijn nieuwste boek, recht voor de raap zoals we hem kennen geeft hij zijn eigen, ongezouten mening over de stad. De auteur is ook niet bang om tegen de schenen te schoppen, hij legt meestal wel de vinger op de wonde. 

Je hoeft helemaal geen inwoner van de Wase hoofdstad te zijn om dit boek te lezen. Johan neemt je als gids mee door de stad en na het lezen van het boek krijg je zelf zin om Sint-Niklaas te bezoeken en op zoek te gaan naar de onderwerpen waarover de auteur schrijft. Een wandeling onder leiding van Johan de Vos door Sint-Niklaas, zou dat geen goed idee zijn?

Sint-Niklaas – Delphine, twee kangoeroes en honderdduizend garageboxen- ISBN: 9789462672963 – Paperback –  200 blz – Prijs: € 22,50 € – Uitgeverij: Mammoet (imprint van EPO)

https://www.epo.be/nl/mammoet/4830-sint-niklaas-9789462672963.html